Magnesium!

Magnesium is een mineraal dat onder andere nodig voor de vorming van bot en spieren. Ook speelt het een rol bij de goede werking van spieren en de overdracht van zenuwprikkels.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor magnesium is voor mannen 350 mg en voor vrouwen 300 mg. Neem Magnesium Bisglycinaat voor de opneembaarheid! Voor kinderen en vrouwen die borstvoeding geven is de hoeveelheid anders. Je krijgt al voldoende magnesium binnen met een gevarieerd dieet met veel groene (blad)groenten. Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname hangt af van de hoeveelheid magnesium die in de voeding zit. Hoe meer magnesium in de voeding, hoe lager het percentage dat je lichaam opneemt.  Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

 

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Magnesium zit namelijk in veel voedingsmiddelen. Het kan wel ontstaan als bijvoorbeeld je nieren of darmen slecht functioneren. Mogelijke symptomen bij magnesiumtekort zijn algehele lusteloosheid of vermoeidheid, spierkrampen of in extreme gevallen hartritmestoornissen.

Hoe herken je een tekort aan magnesium? Als je een langdurig tekort hebt kunnen er zowel lichamelijke als geestelijke klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpin en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, slaap, je spieren, energie, weerstand en bloeddruk. Wellicht ken je het wel, spierkrampen in bijvoorbeeld je kuit of een trillend ooglid. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium in je lichaam.

 

Laten we is kijken wat magnesium kan doen met vermoeidheid. Magnesium speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in de stofwisseling. Het helpt eigenlijk voor het gehele energiemetabolisme, het is essentieel bij de aanmaak van ATP. Dit is het stofje dat zorgt dat energie wordt omgezet in actie. Alle enzymen die ATP maken of nodig hebben, hebben magnesium nodig. Dus, magnesium is van belang bij energie! Zonder magnesium, ook geen energie. Het nemen van extra magnesium bij klachten van lusteloosheid of vermoeidheid kan wellicht een bijdrage leveren bij de aanpak ervan.

Magnesium wordt ook wel het ontspanningsmineraal genoemd. Het is goed voor het voorkomen of bestrijden van kramp in de benen, maar ook om je gedachten te ordenen of gevoelens van somberheid of lusteloosheid te bestrijden. Wanneer je momenten van stress ervaart wordt er meer adrenaline en cortisol aangemaakt door je lichaam. Hierdoor wordt er weer meer magnesium verbruikt, wanneer het energie metabolisme kan afzwakken. Emotionele of fysieke stress zorgt er dus voor dat ons lichaam meer magnesium verbruikt. Misschien herken je het zelf wel, gespannen kaak- of schouderspieren in een stressperiode. Je spieren zijn op dat moment meer gespannen dan normaal, waardoor je spieren meer magnesium nodig hebben om hun normale werk te kunnen doen. Magnesium kan er dus voor zorgen dat je je ontspannener en minder gestrest voelt.

Door extra magnesium te nemen kun je voorkomen dat jouw lichaam magnesium tekortkomt, wat vermoeidheidsklachten en/of stress kan verminderen.  De basis is een gevarieerd dieet met veel groene groenten!

 

Heb je verder nog vragen over magnesium, of ben je benieuwd of je genoeg magnesium binnen krijgt? Wij kunnen hier tijdens een consult altijd naar kijken!

 

 

 

Laden...