Het effect van omega-3 vetzuren op (chronische) ontsteking

Het effect van omega-3 vetzuren op (chronische) ontsteking

Voeding speelt een belangrijke rol bij (chronische) ontstekingen in ons lichaam. In het bijzonder de omega-3-vetzuren.  Omega-3 vetzuren bestaan uit 3 varianten, namelijk: Alfa-linoleenzuur (ALA), Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een essentieel vetzuur, dat betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en je het dus uit voeding moet halen. DHA en EPA kan je lichaam wel zelf aanmaken maar vaak onvoldoende waardoor het alsnog belangrijk is om hier voldoende van via de voeding binnen te krijgen.

Voeding rijk aan Omega-3
ALA is voornamelijk te vinden in plantaardige producten zoals lijnzaad, lijnzaadolie, chiazaad, hennepzaad, walnoten, raap/ koolzaadolie en producten die hiervan zijn gemaakt zoals  margarines en sauzen als mayonaise.

EPA & DHA is voornamelijk te vinden in vette vis, schaal- en schelpdieren en als dierlijk supplement in visolie en als plantaardig supplement in algenolie.

Deze omega-3 vetzuren hebben een positieve werking op onze gezondheid. Zo zijn ze o.a. gunstig voor een gezond cholesterolgehalte, bloedstolling, het behoud van gezonde hersenen en oogfunctie, vruchtbaarheid en ze helpen tegen ontstekingen.

Ontsteking
Een ontstekingsreactie is een manier waarop ons immuunsysteem reageert op een infectie. Een infectie wordt veroorzaakt door een prikkel van buiten of schade aan je weefsel, bijvoorbeeld door een scherp voorwerp, ziekteverwekkende bacterie, giftige/ irriterende chemische stoffen of een stoornis in de reactie van het immuunsysteem. Een ontstekingsreactie is acuut: je krijgt er plotseling last van zoals bij de griep, een blaasontsteking, allergische reactie of een insectenbeet en er zijn lokale symptomen aanwezig zoals pijn, zwelling en roodheid. De reactie gaat uiteindelijk vanzelf weer over, meestal na 3 tot 7 dagen.

Wanneer een ontstekingsreactie echter niet meer overgaat, dan spreken we van een chronische ontsteking. De mate van ontsteking is veel minder, maar het proces houdt niet meer op. Zo ontstaat er langzaam steeds meer schade in het lichaam. Een chronische ontsteking kan overal in het lichaam optreden en meestal zijn er geen symptomen merkbaar. Wanneer er wel symptomen zijn dan kan je dit merken aan: vage pijnklachten, lichte temperatuur verhoging, onverklaarbare vermoeidheid, gestoorde of verminderde functie van het orgaan of weefsel dat ontstoken is. Uiteindelijk kan het leiden tot chronische ontstekingsziekten, zoals: reuma, artrose, colitis ulcerose, crohn en multiple sclerose of MS. Ook kan een chronische ontsteking het risico verhogen op aandoeningen, zoals: dementie, diabetes, obesitas, hartklachten en kanker.

Hoe kan omega-3 helpen?
Omega-3 vetten zijn onderdeel van de celwand en ze zijn de grondstoffen voor stoffen (genaamd: eicosanoiden) die belangrijk zijn bij de regulatie van ontstekingsreacties. Wanneer er onvoldoende omega-3 beschikbaar is, kan het lichaam het ontstekingsproces niet stoppen. Om het lichaam te helpen herstellen en de ontstekingsreactie te stoppen zijn er dus voldoende omega-3 vetten nodig. En omdat je die voornamelijk moet binnenkrijgen via voeding is het dus belangrijk om voldoende voedingsmiddelen te kiezen rijk aan omega-3. Wanneer dit niet mogelijk is of je hebt een verhoogde behoefte (doordat er bijvoorbeeld al een chronische ontstekingsreactie plaatsvindt) dan kan het zinvol zijn om een omega-3 supplement te nemen.

Tip klik hier om een supplement te kiezen. Ook is krillolie goed om in te nemen!

Laden...