Ijzertekort!

IJzertekort!

 

Een belangrijke voedingsstof die risico loopt bij het volgen van een laag FODMAP-dieet is ijzer. IJzer speelt een belangrijke rol in het lichaam, omdat het wordt aangetroffen in rode bloedcellen, die vervoeren zuurstof van onze longen naar de rest van ons lichaam.

IJzer komt in ons eten voor in twee vormen, namelijk als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees en vis. In rund- of lamsvlees zit meer ijzer dan in varkensvlees of kip.. Non-heemijzer zit in zowel dierlijke als plantaardige producten. Denk aan brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en groene groenten zoals spinazie en paksoi. Ook zit non-heemijzer in ei en vleesvervangers. Heemijzer wordt wat beter opgenomen in het lichaam dan non-heemijzer.  

Mensen die meer risico lopen op een ijzertekort zijn vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen die bepaalde voedingsgroepen vermijden (bijvoorbeeld dierlijke producten). Maar ook mensen die moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen uit voedsel, zoals mensen met onbehandelde coeliake, of voor jonge kinderen is het van belang om ectra te letten op ijzer.

Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, hoofdpijn, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Bij een vermoeden van een ijzertekort is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Die kan door bloed te laten prikken het ijzergehalte in je bloed meten.

Te veel ijzer kan ook schadelijk zijn voor het lichaam, voornamelijk de lever. Door te veel ijzer neemt mogelijk de kans op leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe. Bij het slikken van meer dan 45 mg ijzer per dag kunnen acute maagproblemen optreden zoals misselijkheid, overgeven en diarree. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor ijzer. Het is vrijwel onmogelijk om de voeding te veel ijzer binnen te krijgen met een normaal voedingspatroon.

Bij het volgen van een laag FODMAP-dieet moeten er veel ijzerrijke voedingsmiddelen beperkt of verminderd worden. Daarom is het goed om tijdens het FODMAP-dieet vooral vlees(waren) ye nuttigen, tenzij je vegetarisch of vegan bent. Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur ook een keer voor vleesvervangers die ijzer bevatten zoals ei, peulvruchten, tofu, tempe, noten en pitten. Of kies voor kant-en-klare vleesvervangers, let dan wel op verborgen FODMAP’s en dat er niet te veel zout in zit, max. 1.1 g zout per 100 g.

Je lichaam neemt ijzer beter op in combinatie met bovenstaande voeding, die rijk is aan vitamine C of neem 2 keer daags vitamine C suppletie in bij de maaltijd.

 

 

Heb je nog meer vragen over ijzer? Of ben je benieuwd hoe je meer ijzerrijke voeding kan toevoegen aan jouw huidige dieet? Wij kijken graag met je mee!

Laden...