Waarom heb jij het altijd zo koud?

Je lichaamstemperatuur wordt bepaald door je gewicht en je lengte, maar ook leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaapritme en leefstijl zijn van invloed. De lichaamstemperatuur van mensen is rond de 37 graden. De regeling ervan begint in je hersenen en wordt gecontroleerd door hormonen. Deze hormonen houden rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen.

Geslacht

Vrouwen hebben het doorgaans sneller koud dan mannen. Dit komt door oestrogenen, de vrouwelijke geslachtshormonen. Deze spelen ook een belangrijke rol bij de menstruatie cyclus en zwangerschap. In veel lagere concentraties komen ze in het lichaam van mannen voor. Oestrogenen beïnvloeden je lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt. Tijdense de menstruatie is de kerntemperatuur van vrouwen gemiddeld een graadje lager.

Spiermassa speelt ook een grote rol. Spiermassa produceert namelijk warmte. Van nature hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen. Waardoor mannen het minder snel koud krijgen. Als de spieren aan het werk gezet worden, dan wekken ze warmte op.

Koude handen

Veel vrouwen hebben vaak koude handen. Onderzoekers van de Universiteit van Utah ontdekten dat vrouwenhanden de gemiddelde temperatuur van 30,7 graden hebben, terwijl die van mannen 1,6 graden hoger ligt met 32,3 graden. Het lichaam van een vrouw moet harder werken om de lichaamstemperatuur hoog te houden. Daardoor is er minder energie over om ledematen als handen en voeten warm te houden.

Gewicht

Mensen die zwaarder zijn hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn. Maar hun ledematen zijn eigenlijk kouder. Slankere mensen hebben het daarentegen vaker koud, omdat bloed dat door de ledematen stroomt eerst opgewarmd moet worden voor het terug gepompt wordt. De interne temperatuur van het lichaam wordt geregeld met cellen in de huid. Deze sporen kou op, zorgen ervoor dat haar- en bloedvaten verkleinen waardoor de snelheid van de bloedcisrculatie vertraagt.

Geluk!! ( dit zegt een onderzoek, maar geen idee haha)

Ook je geluksgevoel is van invloed, stellen Canadese onderzoekers. Zij ontdekten dat mensen die omgeven worden door familie en vrienden en zich gelukkig voelen het ook vaak warmer hebben.

Bron: Gezondheidsnet

Posted by tahneevanlaere

This article has 7 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.