Negatieve ‘bodytalk’ van ouders niet goed voor kinderen!

Mopperen op je spiegelbeeld, zeggen dat je nodig op dieet moet of vragen of je “niet dik bent in die broek”? Ouders die regelmatig dit soort negatieve uitspraken doen over hun lichaam of gewicht brengen schade aan bij hun kinderen. Dat zeggen onderzoekers in Appetite.

Lichaamsbeeld

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die worden blootgesteld aan de zogenoemde “fat talk” hun lichaamsvormen minder waarderen dan kinderen die dit niet horen. Ze hebben ook minder respect voor hun lichaam en eten minder mindful. Deze studie laat zien dat dit niet alleen geldt voor gesprekken die ouders direct met hun kinderen hebben. Ook gesprekken die ze opvangen, van ouders met elkaar of met derden buiten het gezin, zijn van invloed op hun lichaamsbeeld en eetgedrag.

 

 

Studie-opzet

Aan de (kleine) studie deden 333 vrouwen mee. Met een online vragenlijst werden gegevens verzameld over mindful eetgedrag, lichaamsbeeld en “fat talk” in het gezin. Volgens de onderzoekers hebben kinderen een natuurlijke vorm van mindful eten, die kan worden verstoord door “fat talk” in het gezin. Aandacht en respect voor wat een lichaam kan in plaats van aandacht voor het uiterlijk, kan de relatie met mindful eten weer verbeteren.

Bron: Psychologytoday

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.