Voedingsapps!

 

Hoeveel uur besteed jij per dag op je telefoon? Waarschijnlijk genoeg. De huidige maatschappij lijkt niet zonder smartphones en tablets meer te kunnen. Een smartphone biedt natuurlijk ook heel veel voordelen, zoals het grote aanbod aan apps. Je hebt zoveel apps die je leven makkelijker en leuker maken, zoals voor het weer, treinverkeer, nieuws en spelletjes. Ook op het gebied van voeding zijn er talloze apps met calorie- en koolhydraattellers, productscanners, recepten, noem het maar op! Welke apps zijn nu echt bruikbaar?

Er zijn verschillende apps waarbij je kan bijhouden wat je voedselinname is. Dit maakt dat mensen bewust worden van wat ze eten. Daarnaast kan je bij de meeste apps een overzicht krijgen welke nutriënten en macronutriënten je binnen krijgt. Aan de hand van dit overzicht kan je zien welke voedingstoffen je eventueel te kort komt of te veel van binnen krijgt.

De betrouwbaarheid van een app is belangrijk. Er zijn veel Amerikaanse apps en zij maken gebruik van Amerikaanse producten, maten en gewichten wat niet overeenkomt met de Nederlandse markt. Nederlandse apps die door bedrijven zijn ontwikkeld zijn minder betrouwbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek van Gan et al. uit 2011 blijkt dat de opzet namelijk vaak een marketing tool is en niet op de inhoud gericht, ook zijn er vaak geen voedingsdeskundigen bij de ontwikkeling betrokken.

Hieronder een overzicht van diverse voedings- en gezondheidsapps. Misschien zit er een app tussen die jou leven een stuk makkelijker maakt!

Boodschapp (gratis)
Deze app vergelijkt de kwaliteit en prijs van maar liefst 7.000 producten! Producten uit de supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo. Door het scannen van de barcode van een product wordt een score zichtbaar. De score is gebaseerd op kcal, vezels, zout, zuiverheid (hulpstoffen), vet, verzadigd vet en suiker. Aan de hand van een stoplicht kan jij als consument een keuze bepalen.

Slim koken (gratis)
App die is ontwikkeld door het voedingscentrum om voedselverspilling tegen te gaan. Tips en adviezen voor bewaartips en recepten die aangepast kunnen worden aan het aantal gezinsleden. Er kan gesorteerd worden op allergieën voor koemelk, gluten, vis en ei.

Eetmeter (gratis)
Een app ontwikkeld door het Voedingscentrum waarmee je informatie en voedingswaarden in energie (kcal), vet, koolhydraten, eiwit, vezels, water en ijzer kunt terugzien. Je dagelijkse inname wordt beoordeeld aan de hand van het stoplicht systeem.

Voedingswaardetabel (gratis)
Met de voedingswaardetabel kunt u bekijken hoeveel energie (kcal) een product bevat en wat de samenstelling (water, eiwit, vet, koolhydraten, suikers en vezels) is per portie of per 100 gram door op een product te klikken. Onder deze gegevens staat een globale berekening hoe lang u een activiteit moet uitvoeren om een portie of 100 gram te verbranden. Het is niet mogelijk om een voedingsdagboek bij te houden.

Keurmerkenwijzer (gratis)
Milieucentraal helpt de consument om duurzame keuzes te maken. Deze app geeft een overzicht van keurmerken en logo’s die op producten in de winkel te vinden zijn.

Snack 500 (€ 0,79)
Deze app bevat een lijst van 500 snacks. Per smaak kun je zien hoeveel kcal, suiker en vet er in een product zit. De lijst is opgedeeld in zeven thema’s, zo als zoutjes, tussendoortjes, snoepgoed, warme snacks, chocolade en koek.

Runtastic Pedometer (gratis)
Deze app is handig om je stappen te tellen! Er wordt aanbevolen om 10.000 stappen per dag te zetten.

Runkeeper (gratis)
Met deze hardloopapp is het mogelijk via de GPS hardloopstatistieken bij te houden die op de website zijn af te lezen en te analyseren.

Diabetesdagboek (gratis)
Deze app is bestemd voor mensen met diabetes type 1. Deze app geeft een overzicht van je bloedglucosewaarden en insulinegebruik. Dit maakt het overzichtelijk en makkelijk bij te houden.

Platemate (gratis)
Mensen met diabetes kunnen met deze app hun koolhydraatinname nauwkeurig bijhouden. Super handig om niet alles op te hoeven schrijven! Een initiatief van Sweetbee en Bayer Diabetes Care. Met een digitaal logboek, waarin calorieën, koolhydraten en bloedglucosewaarden bijgehouden kunnen worden. In de app zijn 300 voedingsmiddelen opgenomen.

Buikbuddy (gratis)
Ontwikkeld door MSD. Een hulpmiddel voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Een uitgebreid dagboek waar mensen hun ziekteverloop kunnen monitoren met medicatieherinneringen. Daarnaast is er ook een optie voor een vertaalmodule voor de meest voorkomende klachten in een groot aantal talen en ook voor de vertaling van een toiletvoorrangskaartje van de CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Verenigen Nederland).

NutriApp (gratis)
Deze app ondersteunt kankerpatiënten in het behoud van een goede voedingstoestand. Deze app is ontwikkeld door Nutricia in samenwerking met diëtisten. Patiënten kunnen hun gewicht bijhouden en de status van de voedingstoestand zien. De diëtist kan indien nodig en als er toestemming voor is, de voedingstoestand en gewicht van de patiënt volgen. Het doel hiervan is om therapietrouw te bevorderen en daarmee de effectiviteit van de behandeling.

Zwanger en eten (€ 1,59)
Wil je als zwangerevrouw weten welke producten je wel of niet mag eten? Met deze handige app kan je maar liefst aan de hand van 1.000 ingrediënten snel zien of een bepaald voedingsmiddel mag. Een team van experts heeft deze app ontwikkeld.

Meer apps die betrouwbaar zijn kan je vinden op de site van bijvoorbeeld het Voedingscentrum, https://www.voedingscentrum.nl/apps. ‘Kies ik gezond’, ‘Receptenapp’, of ‘Gezondgroeien’ app.

 

Bronnen:

De Groot, M. Voedingsapp als modern voedingsdagboek, Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek, 2013;68(3)
Gan et al. A scientific audit of smartphone applications for the management of obesity. Aust N Z J Public Health. 2011 Jun;35(3):293-4

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.