Voedingshypes anno 2018

‘E-nummers zijn slecht’, ‘suiker is de boosdoener’. Je kan tegenwoordig niet meer om voedingshypes heen. Je hoort, ziet en leest van alles over voeding en mensen zien door de bomen het bos niet meer. Niet zo gek want onze maatschappij  maakt het ons ontzettend moeilijk om bewuste keuzes te maken. Daarom enkele feiten en fabels op een rij over voedingshypes, die je vast en zeker voorbij hebt zien komen dit jaar.

‘Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid’
Veel mensen boenen hun appel over hun broek of wassen deze af. Gaan de bestrijdingsmiddelen hierdoor eraf?
Het antwoord is nee, hoogstens wat stof of bacteriën. In Nederland zijn de gehaltes van bestrijdingsmiddelen zo laag, dat het geen gezondheidsrisico met zich meebrengt.

‘Is biologisch fruit gezonder?’
Beide varianten zijn even gezond. Er wordt een ander soort bestrijdingsmiddel gebruikt bij biologisch fruit, die beter zijn voor het milieu.
De voordelen van het eten van groente en fruit zijn groter dan de nadelen zegt het Voedingscentrum.

‘Suiker is slecht, stevia is beter’.
Stevia is een 100% natuurlijk product en bevat geen calorieën. Niet alle stevia producten zijn even gezond. Fabrikanten liften graag mee op het gezonde imago van stevia door je (met behulp van labels) op het verkeerde been te zetten. Een product kan vol zitten met suikers en toch het label ‘met stevia extract’ op de verpakking hebben staan. Sommige potten stevia die in de winkels liggen, bevatten heel weinig stevia. Sommige merken stevia bevatten 97% maltodextrine (een suikersoort) en slechts 3% stevia! Kortom als ergens stevia in zit, maakt dat het product niet automatisch gezond.

‘E-nummers zijn slecht  voor de gezondheid’
Nee, E-nummers worden toegevoegd aan ons eten om de eigenschappen ervan te verbeteren. Het zijn stoffen, zoals kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakversterkers. Deze stoffen worden door de fabrikant toegevoegd en worden uit de natuur gehaald of kunstmatig in de fabriek gemaakt. Zo is bijvoorbeeld: bietenrood, E162 en citroenzuur, E330. E-nummers zijn de meest onderzochte stoffen in onze voeding en daardoor ook de veiligste. Stoffen krijgen niet zomaar een E-nummer toegekend. De Europese voedselveiligheid autoriteit EFSA moet nieuwe stoffen eerst goedkeuren voordat ze een E-nummer krijgen toegevoegd mogen worden aan ons voedsel.

Waarom denken mensen dan zo slecht over E-nummers? Vooral producten die ongezond zijn bevatten E-nummers, zoals toetjes en snacks. In deze producten zit vooral veel vet, suiker en zout die het ongezond maken en niet de E-nummers.

‘Superfoods zijn gezonder dan ander voedsel’
Dit is niet waar. Gojibessen, hennepzaad, tarwegras en andere ‘superfoods’ zijn in werkelijkheid niet gezonder dan ander voedsel. De claims zijn niet wetenschappelijk bewezen en het is voornamelijk marktingspraat. De meeste van deze producten komen niet eens meer uit het land van oorsprong maar worden verbouwt in Europa. Bessen, rode druiven, knoflook, broccoli, tomaten, vette vis (omega-3 vetzuren), olijfolie, bepaalde noten, donkere chocolade of groente thee kunnen net zo goed als superfood bestempeld worden en zijn een stuk goedkoper!

 

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bestrijdingsmiddelen.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/superfoods.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/stevia.aspx

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.