Erg belangrijk onze voeding Claims!

Er staan nog steeds veel niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims op de etiketten en websites van dieetproducten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

 

Een voedingsmiddel moet voldoen aan de eisen van een claim om deze te mogen dragen. Een voedingsclaim mag alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staat. Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Voorbeelden zijn ‘light’, ‘vezelrijk’, ‘rijk aan omega-3 vetzuren’, ‘suikervrij’ of ‘zoutloos’. Het voedingsmiddel moet aan bepaalde eisen voldoen om de claim te mogen dragen. Zo mag de claim ‘light’ alleen gebruikt worden als er bijvoorbeeld 30% minder suikers in zitten dan een vergelijkbaar product. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de gevoerde claims in Nederland.

 

Bedrijven prijzen voedingsmiddelen vaak aan door gebruik te maken van voedingsclaims en gezondheidsclaims. Voedingsclaims benadrukken welke voedingsstoffen er juist wel of niet in een product zitten. Gezondheidsclaims zeggen dat een voedingsmiddel een bepaald effect heeft op de gezondheid. Bijvoorbeeld door te stellen dat gebruik van een product leidt tot gewichtsverlies.

 

In 2017 heeft de NVWA 36 verschillende bedrijven geïnspecteerd. Hierbij zijn de etiketten en websites onderzocht van diverse dieetproducten, zoals soepen, dranken, crackers, desserts of pasta’s, maar ook poeders, shakes en repen. Er bleek toen dat slechts 2 van de onderzochte bedrijven zich hielden aan de regels. De 34 bedrijven die zich niet aan de regels hielden zijn door NVWA kortgeleden opnieuw geïnspecteerd. Inmiddels voldoen de producten van 20 van de 36 bedrijven volledig aan de wetgeving voor voeding- en gezondheidsclaims en de overige etiketteringseisen. 12 bedrijven zijn nog bezig met het doorvoeren van verbeteringen en 2 bedrijven zijn inmiddels gestopt met het verkopen van dieetproducten.

 

Omdat het verboden is om informatie te geven waardoor de consument wordt misleid, mogen bedrijven alleen claims gebruiken die wetenschappelijk zijn onderbouwd en wettelijk zijn toegestaan na goedkeuring van de Europese Commissie. Fijn is dat het NVWA hier streng op controleert en de situatie aan het verbeteren is. Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat de informatie op het etiket of in de reclame ook echt klopt.

 

Er zijn nog meer valkuilen waar jij als consument in zou kunnen trappen. Denk hierbij aan de claim ‘Light’. Lightproducten bevatten niet altijd minder calorieën dan de gewone varianten. Zo kan er in light chips nog net zoveel calorieën zitten als gewone chips, en bevat light-pindakaas meer suiker dan de gewone variant.  Ook moet je niets van de mooie plaatjes, van vers fruit of groente, op de verpakking aantrekken. Op een pak vruchtendrank kunnen nog zulke mooie frambozen staan, terwijl er bijvoorbeeld maar 1% framboos in zit.

 

Om er zeker van te zijn dat het voedingsmiddel verantwoord is of niet, kun je het beste naar de etiketten kijken. Zo word je niet snel misleidt door claims op verpakkingen die toch niet kloppen. Dit kun je doen door twee vergelijkbare producten uit het schap te pakken en de voedingswaarde tabellen met elkaar te vergelijken. Bij het vergelijken kun je het beste kijken naar de waarden per 100 gram. Soms zie je op het etiket ook de voedingswaarden per portie staan. Ook dit kan misleidend zijn, omdat bedrijven zelf de portie groottes bepalen.

  • Maureen (@fitfooodlover)

 

 

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/claims.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gezondheidsclaims1.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingsclaims.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/etiketten-lezen/etiket-vergelijken-om-gezonder-te-eten.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/etiketten-lezen/laat-je-niet-foppen-door-de-verpakking.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/veel-niet-toegestane-claims-op-de-etiketten-en-websites-van-dieetproducten.aspx

https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/detail/voedselverpakkingen-moeten-veiliger/

 

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.