Bietensap prestatie bevorderend?

Er wordt veel gesproken over bietensap dat het je sportprestatie zou doen verbeteren, maar klopt dat eigenlijk wel? Waarom is het drinken van rode bietensap zo populair? Wat doet bietensap en zijn er nadelen aan het drinken van bietensap?

Wat maakt bietensap nou zo populair? Dat komt door de werkzame stof nitraat in rode bietensap. Nitraat is een stof die in nature voorkomt in groenten zoals spinazie, andijvie, spitskool, sla etc. en in mindere mate, in grondwater. Nitraat en nitraat wordt ook weleens in levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming. Van alle nitraat die wij Nederlanders gemiddeld binnen krijgen komt 50 tot 85% uit groente.

Wat doet nitraat precies? Nitraat wordt omgezet in nitriet door bacteriën in de mond. Nitriet kan weer omgezet worden in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide kan het zuurstofverbruik in de spieren tijdens het samentrekken van de spier beïnvloeden. Stikstofmonoxide zet je lichaam ertoe aan de bloedvaten wijder te maken, waardoor de doorbloeding van zuurstofrijk bloed richting je spieren beter verloopt. Deze stof zorgt er daarnaast ook voor dat de mitochondriën efficiënter gaan werken. De mitochondriën kan worden gezien als een ‘energiecentrale’ van een (spier)cel. Dit zorgt er dus voor dat je meer en/of langer energie hebt. Essentieel voor je sportprestaties dus! Echter gaat het om hele kleine verschillen, een gevarieerd voedingspatroon maakt een veel groter verschil.

Zijn er nadelen aan het drinken van bietensap? Veel studies laten een positief effect zien van rode bietensap/nitraat op de sport prestaties. Echter zijn er ook meerder studies gepubliceerd die geen effect laten zien. Het blijkt dat het effect alleen bij iets minder goed getrainde (duur)atleten te zijn. Placebo effect is ook een effect, dus geloven dat iets helpt kan ook daadwerkelijk je sportprestaties verbeteren.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft onderzocht dat het onwaarschijnlijk is dat nitraat via groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Er gelden geen beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente of de combinatie met vis. De aanvaardbare dagelijkse inname (stoffen die niet van nature in voeding voorkomen, maar daar bewust aan worden toegevoegd, hebben een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)) van nitraat is gesteld op 0 tot 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Echter wees voorzichtig met het drinken van te veel rode bietensap want het kan leiden tot een verlaagde bloeddruk, en dit kan weer duizeligheid veroorzaken. Dat is zeker niet fijn tijdens je workout! Daarnaast is het bekend dat rode bietensap maag- en darmklachten kan veroorzaken. Volgens het Voedingscentrum geldt het advies om nitraatinname te beperken bij het gebruik van nitraatrijke sportsupplementen als bietensap (concentraten) niet op dagelijkse basis.

Hoe pak je het aan als je rode bietensap toch wilt gaan drinken voor je workout? Als (duur)atleet is het advies om 2-3 uur voor de inspanning rode bietensap te drinken. Het duurt namelijk een tijdje voordat de concentratie stikstofmonoxide in het bloed piekt. Deze piek houdt vervolgens 6-9 uur aan.

Wat is nu de conclusie? Een gevarieerd voedingspatroon is de basis voor iedereen en zeker ook een atleet. Bietensap kan eventueel helpen bij prestaties van duuratleten, mits zij een goed basis voedingspatroon hebben. Het zuurstofverbruik wordt efficiënter gebruikt in de spieren. Echter kleven er enkele nadelen aan. Ook is het nog de vraag of een hoge nitraat inname gezond is. Als niet sporter is het in ieder geval niet aan te raden.

Bietensap recept:

Voorbereidingstijd:  5 minuten
Aantal porties: 1

Dit heb je nodig

  • Rauwe biologische bieten – 4 (300 gram)

Zo maak je het

  • Schrob de bieten schoon onder stomend water
  • Snijd ze in partjes en stop ze in de sapcentrifuge
  • Drink het sap direct op

Tips
Vervang de helft van de bietjes door wortels

 

 

Bron:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/nitraat.aspx

https://www.allesoversport.nl/artikel/factsheet-bietensap-nitraat

https://www.myprotein.com/thezone/supplements/benefits-nitrate-supplements/

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.