Artikel witte asperges, het Hollande goud!

5 april is het aspergeseizoen 2018 begonnen. Als ik voor mijzelf spreek vind ik dit een heerlijke groentesoort. Ik kan er echt naar uitkijken als dit op het avondmenu staat. Deze groente hoort bij de stengel gewassen en is te koop tot en met 24 juni.

 

De smaakeigenschappen van asperges worden al gevormd in de zomer voor ze worden gestoken, door de grond waarin ze groeien en door de zon. Waar het product groeit, in welke grond de asperge groeit en welk zaadsoort wordt gebruikt is vooral belangrijk. René Brienen van Michelinster restaurant Brienen aan de Maas: “Arme zandgrond is wat mij betreft het beste. Die zorgt voor een lekker, natuurlijk zoetje in de asperge.”.

 

 

Asperges zijn erg gezond en bevatten veel vitaminen (dit geldt ook voor groene asperges). Grappig is dat in de top de meeste mineralen, voedingsstoffen en vitaminen zitten. Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend dat zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat. Aspergecentrum vermeldt: “Al in de oudheid, door de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd de asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Voornamelijk door de stof asparagine, die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. De unieke groente werkt bloedzuiverend en kan als vocht afdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Dankzij deze kwaliteiten zou je de asperge makkelijk in het rijtje van de superfoods kunnen plaatsen.”

 

Een ander belangrijk voordeel van de asperge is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen worden deze middelen gebruikt. Daarom behoort dit seizoensproduct tot de schoonste groenten van Nederland!

 

Daarbij kun je ze op enorm veel manieren bereiden! Koken, bakken, braden, grillen of zelfs rauw eten (als een soort tagliatelle in de vorm van hele dunne reepjes bijvoorbeeld). Te combineren ook met vis, vlees, eieren, etc. Volgens aspergekenner Jos Boots van museum De Locht is de beste kwaliteit asperge de ‘dubbel AA’- asperge, deze is zo’n 22 cm lang, 18 tot 22 millimeter in doorsnede, egaal wit, geen oneffenheden en een gesloten kop. “Toch zegt dit alles nog niks over de smaak.”

 

Ben je benieuwd wat het verschil is tussen witte, groene en paarse asperges? Witte asperges groeien in de grond, in een aspergebed, zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht. De groene en paarse asperges groeien boven de grond. Een ander verschil is dat je witte asperges goed moet schillen, van groene en paarse asperges hoef je alleen het onderste stukje af te snijden.

 

En hoe het kan dat ze (bij een deel van de mensen, ongeveer 45%) zo’n lekkere geur veroorzaken als je naar het toilet gaat? Bepaalde stoffen uit de asperge worden omgezet in zwavelhoudende verbindingen. De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen (genaamd mercaptanen), die veelvuldig in de asperge voorkomen. Ook zorgen asperges ervoor dat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.

 

Om te kunnen controleren of je echt verse asperges hebt gekocht en hoe de ideale asperge eruit hoort te zien zijn er een aantal zaken die je kunt toepassen. Allereerst: als je twee asperges langs elkaar wrijft moet er een piepend geluid vanaf komen. Daarnaast kun je ook het snijvlak controleren. Als dat er vers en sappig uit ziet en er sap uit komt als je aan het uiteinde drukt, weet je ook dat je een verse asperge te pakken hebt! Ook is het belangrijk dat verse asperges een glanzende stengel hebben.

 

Je kunt asperges goed een week in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Op een koele plaats buiten de koelkast zijn asperge 1 dag houdbaar. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in! Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.

 

  • Maureen (@fitfooodlover)

 

 

 

 

 

Bronnen:

https://www.nu.nl/lifestyle/5206862/feit-of-fabel-langere-asperges-van-betere-kwaliteit-.html

https://www.aspergecentrum.nl/over-asperges/teelt/

https://www.aspergecentrum.nl/over-asperges/asperges-zijn-gezond/

https://www.aspergecentrum.nl/over-asperges/kopen-en-bewaren/

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-geur-van-het-witte-goud/

http://www.aspergeskoken.nl/leukefeiten.php

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.