8 fruitige variatie tips

Slechts vijftien procent van de Nederlanders eet voldoende fruit, 200 gram of meer per dag. Terwijl fruit een ideaal tussendoortje is en weinig calorieën en veel voedingstoffen bevat! Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.
Maar waarom eten zoveel Nederlanders dan te weinig fruit? Misschien omdat we toch altijd hetzelfde eten: appels, peren, kiwi’s en bananen. Dit gaat een keer vervelen. Daarom acht fruitige tips voor een beetje variatie!

Drakenvrucht:
De pitaja beter bekend als de drakenvrucht. De pitaja heeft schutbladeren die, van opzij bekeken (en met een dosis fantasie), wel wat weghebben van vuur dat uit een drakenbek vlamt. Deze vrucht is van verschillende cactussoorten en komt van nature voor in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. De pitaja is bovendien rijk aan vitamine C.

Nangka:
In India groeit een boom die op valt vanwege de enorme vruchten (tot 40 kg), die aan de stam ontspringen. Alles aan de nangka is bruikbaar. Het harde hout van deze boom wordt onder meer gebruikt voor muziekinstrumenten en meubels. De bruingroene schil bestaat uit zeskantige punten, die elk uit één bloem zijn ontstaan. Het vruchtvlees is rijp en gelig en smaakt flauw zoet en heeft ook een zoete geur.  Zelfs de pitten kun je eten (die smaken naar kastanje).

Sapodilla:
Grote bessen die wel tien centimeter groot lang kunnen worden groeien aan de sapodilla. Dat is een boom uit Midden-Amerika. Het vruchtvlees is zacht en zoet (als het rijp is, onrijpe vruchten zijn oneetbaar). De sapodilla kan gemolken worden: uit de boom komt een nogal kleverig goedje. Dat kan onder meer worden gebruikt in kauwgom.

Mangistan:
Ook wel mangosteen genoemd, is een steeds populairdere vrucht. De reden hiervoor is dat het een superfruit wordt genoemd. Zo zou een mangistan helpen tegen allerlei kwalen. Helaas is hiervoor onvoldoende bewijs gevonden.

Olifantsappel
De schil van deze vrucht is zo hard, dat je hem net als een kokosnoot moeilijk open krijgt. Tenminste, als je een mens bent. Voor grote grazers zoals olifanten is dat veel gemakkelijkere. Die dieren zijn gek op het vezelige vruchtvlees van dit fruit. Vandaar de naam van deze vrucht uit Azië.


Pompelmoes:
De pompelmoes is een van de weinige ‘oercitrussen’ die niet door mensen zijn geweekt net zoals citroenen en mandarijnen. Grapefruits, limoenen, sinaasappels zijn wel creaties van de mens.

Doerian:
Doerians stinken zo erg, dat ze soms niet mee ogen in het vliegtuig. De geur van deze vrucht is verschrikkelijk. Het schijnt te ruiken naar rotting, terpentine of zweetsokken. Deze Aziatische vrucht dankt zijn stank aan waterstofsulfide (bekend van rotte eieren).

Ramboetan:
Een harige exotische vrucht. De betekenis van de naam ‘ramboetan’ betekent harig. Het witte vruchtvlees van dit fruit, dat wel wat weg heeft van een lychee is best smakelijk. Het is een beetje zoet en zuur, en doet denken aan druiven. De vrucht zit bovendien boordevol goeds zoals veel vitamine C en draagt bij aan een verhoogde weerstand!

 

 Bronnen:
-http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx
https://passie.horeca.nl/pdf/5478/De_soorten_fruit_Exotisch_fruit
Berry Overvelde (2018). Fruitmix. Quest eten, 2018.

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.