Gezonde paasbrunch

Jaaa het is bijna pasen!! heerlijk lang weekend en natuurlijk eten. Brunchen is een perfecte brug tussen ontbijt/ lunch en een fijne gelegenheid zoals Pasen, als je samen met je gezin, familie of vrienden aan tafel zit!

 

Enkele tips om een gezonde paasbrunch op tafel te zetten:

 

 

 

 

 

  • De voorkeur gaat uit naar volkorenproducten, dus eet bijvoorbeeld een lekker bruin pistoletje of afbakbroodje, volkorencrackers of volkorenbeschuit.
  • Paasstol is vaak niet te missen tijdens het tafelen met Pasen. Kies voor een variant zonder spijs of een snee krentenbrood. Krentenbrood bevat zelf niet veel voedingstoffen, maar zit vol met rozijnen en krenten die goed zijn voor antioxidanten. Of maak zelf een gezonde paasstol! Onderaan staat een recept om uit te proberen.
  • Leg verschillende soorten mager beleg op een feestelijke schaal. Kies bij voorkeur voor rosbief, rookvlees, kipfilet, magere kaas en een bakje filet americain. Ook plakjes gerookte zalm of tonijn zijn heerlijk en gezond.
  • Fruit is lekker en fris voor een paasbrunch. Maak een fruitsalade van druiven, meloen, aardbeien en kiwi of bedenk zelf een lekker combi! Alles kan. Ook lekker een schaaltje verse bramen, aardbeien of bessen op tafel. Ook lekker op beschuit!
  • Een pak sap op tafel? Dit kan gezelliger en gezonder. Maak een smoothie! Kijk hieronder voor een gele paas smoothie!
  • Pasen is geen Pasen zonder ei. Eieren bevatten vitamine A, B, D en E en zijn een bron van ijzer, kalium en calcium. Serveer hem gebakken, gekookt of scrambled. Hieronder enkele recepten.

Roerei met feta en verse kruiden

Voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 4 eieren
  • Half blokje feta (50 gram)
  • Grote hand vol met verse peterselie en/of bieslook
  • Scheutje (ongezoete soja)melk
  • Snufje peper en zout
  • Olie om in te bakken

Klop de eieren los en voeg de feta, peper en zout toe. Zet vervolgens een koekenpan op het vuur en doe hier wat olie in. Giet het eimengsel vervolgens in de pan en voeg een scheutje melk toe. Nog even roeren en klaar!

Groente scramble

Voor 2-3 personen

Benodigdheden:

  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 paprika
  • 4-5 eieren
  • 2 eetlepels verse peterselie, gehakt
  • Flink handje harde geitenkaas, geraspt
  • Versgemalen zout en peper
  • 1 eetlepel kokosolie

Snij de groenten in kleine stukjes en verwarm de olie in de pan. Bak de groente even kort en voeg daarna de eieren toe. Laat de eieren stollen en blijf goed door roeren. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Strooi de kaas en kruiden erdoor en roer het geheel goed door. Smakelijk!

Paas smoothie met mango

Voor 2 personen
Benodigdheden:

  • 1 mango
  • 4 perssinaasappel
  • 1 banaan
  • 5 gram verse gember
  • 200 ml yoghurt

Giet het sap van de sinaasappels in de blender en snij de mango en banaan in stukjes en voeg ze toe in de blender. Voeg daarna de gember en yoghurt toe en mix tot het egaal geel is.

Paasstol (koolhydraatarm)

Voor 4 personen
55 minuten
Benodigdheden:

  • 350 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 70 gram roomboter
  • 1,5 eetlepel geraspte kokos
  • 3 eetlepels honing
  • 6 eieren
  • 80 gram rozijnen
  • 80 gram (gedroogde) cranberries
  • 80 gram gemengde noten
  • 20 gram amandelschaafsel

Amandelspijs:

  • 120 gram amandelmeel
  • 120 gram (gedroogde) cranberries
  • 1 limoen

Begin met het maken van de spijs. Meng het amandelmeel, cranberries en het sap van 1 limoen in een keukenmachine of blender.Kneed het spijs met je handen en maak er een rolletje van. Wikkel het in folie en leg het in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een aparte kom voor het brood. Meng het amandelmeel, de bakpoeder, geraspte kokos, honing, eieren en de roomboter met een garde (smelt de roomboter eest even in de magnetron).
Hak de noten doormidden met een mes en roer dit samen met de rozijnen en cranberries voorzichtig door het beslag.
Vet een bakblik in en vul met de helft van het deeg. Pak de spijsrol uit de koelkast en leg op het deeg (maak de rol wat langer als hij te kort is). Schep de rest van het deeg over de spijsrol en bestrooi met de geschaafde amandelen, druk de maandelen een beetje aan en zet de paasstol 45 minuten in de oven.

 

Bron:
-http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-een-gezond-ontbijt-.aspx
-http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-een-gezonde-lunch-.aspx

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.