Ga voedselverspilling tegen en eet soep!

Een overvolle koelkast, lelijke groenten in de supermarkt of etensresten in de horeca. Eten weg gooien gebeurt ontzettend veel en op grote schaal. Door slim te kopen, koken en te bewaren kan je zelf een steentje bijdragen aan een beter milieu. Door te beginnen bij jezelf maak je de wereld een beetje beter.

Het maken van een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat kan voorkomen dat je te veel eten koopt. Je kan ook van tevoren recepten opzoeken die je de komende twee dagen wilt gaan eten of je bedenkt je boodschappen al voor de hele week. Daarnaast vinden we het tegenwoordig ontzettend normaal dat alle groentes er perfect uitzien omdat we ze niet anders meer kennen. Deze groentes zijn precies hetzelfde als hen perfecte broertjes en zusje en geven net zoveel geur, kleur en smaak aan je gerecht! Laat deze groenten niet liggen en neem ze de volgende keer mee wanneer je de winkel binnen loopt.

Kook niet te veel en bewaar het eten dat je over hebt. Het inschatten van hoeveel je wilt gaan eten kan lastig zijn. Je hebt grote en kleine eters. Ga daarom uit van ongeveer 180 gram voor één aardappel of 75 gram ongekookte pasta of rijst. Dit is handig te meten door het formaat van je vuist aan te houden. Ongeveer een kwart van je bord bestaat uit koolhydraten. De portiegrootte van vlees komt overeen met de palm van je hand zonder je vingers en dit is ongeveer 100 gram. Voor witte vis geldt de grootte van je hand met je vingers meegerekend, dit telt voor 150 gram. De portiegrootte van vette vis is daarentegen 100 gram en komt overeen met je handpalm. Van groenten geen genoeg! Houd beide handen open en vul deze met groenten, dit geldt voor alle bladgroenten. Voor vaste groenten zoals broccoli kan je drie vuisten rekenen.

Houd je toch te veel eten over of heb je juist extra gemaakt om te bewaren. Laat restjes dan eerst afkoelen en zet het binnen twee uur in de koelkast of vries het in. Liggen er nog ongebruikte groenten en kan je het niet gebruiken voor een recept? Dan is er altijd de oplossing om er soep van te maken. Soep kan je van alles maken. Het is eenvoudig en snel! Hieronder twee lekkere recepten en ga ook vooral zelf experimenteren met verschillende groenten en kruiden.

 

Paprikasoep

Bereidingstijd: 30 minuten
Personen: 4

Ingrediënten

  • 4 paprika’s
  • Crème fraîche
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 liter groentebouillontablet met minder zout
  • 1 tl tijm
  • Peper
  • ½ eetlepel vloeibare margarine

Snijd de ui in grove stukken en de knoflook fijn. Fruit deze in de pan met een scheutje olijfolie en 1 tl tijm. Kook 1 liter water en voeg dit toe aan de ui en knoflook. Snij de paprika’s tot grove stukken en voeg deze toe aan het kokend water. Voeg de groentebouillon erbij. Laat de soep 15 minuten koken. Pureer de soep glad of eventueel met nog kleine stukjes paprika en breng het op smaak met peper en crème fraîche.

 

 

 

 

Voedingswaarden per persoon:

Energie                                    135 kcal
Eiwit                                        7,3 gram
Koolhydraten                         6 gram
waarvan suikers                    5 gram
Vet                                           10 gram
Waarvan verzadigd vet        4,3 gram
Vezels                                      1,6 gram
Zout                                         0,22 gram

———————————

Bloemkoolsoep

Bereidingstijd: 15-30 minuten
Personen: 2

Ingrediënten:

– 1 bosuitje
– 1 teentje knoflook
– 1 bloemkool (ca. 200 gram)
– ¼ groentebouillontablet met minder zout
– ½ eetlepel vloeibare margarine
– 100 ml halvolle melk
– eventueel kerriepoeder
– eventueel paprikapoeder

Snij de bosui in ringen en de knoflook fijn. Maak de bloemkool schoon en snij de roosjes er van af. Fruit de bosui en knoflook met kerrie in de margarine. Voeg daarna de bloemkool en 150 ml water met bouillon toe. Kook de bloemkool in 10 minuten gaar.
Pureer de soep met een staafmixer. Verdun de soep met melk en breng het weer aan de kook.

Voedingswaarden per persoon:

Energie                                    80 kcal
Eiwit                                         4 gram
Koolhydraten                          6 gram
Waarvan suikers                    5 gram
Vet                                            4 gram
Waarvan verzadigd vet        1 gram
Vezels                                      3 gram
Zout                                         0,6 gram

 

Smakelijk!

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.