Darmen ons tweede brein?

Waarom worden de darmen ook wel ons tweede brein genoemd? Denk bijvoorbeeld eens aan de misselijkheid die kan optreden bij angst of de vlinders in je buik wanneer je verliefd bent. Wat wij als mensen denken en doen heeft invloed op hoe wij ons lichamelijk voelen. Omgekeerd kunnen psychologische klachten ook ontstaan doordat je buik, ofwel darmen, niet goed functioneren.

 

Maar hoe kan dit? Dit komt omdat de darmen enorm veel zenuwcellen bevatten, deze zenuwcellen kunnen signalen ontvangen en doorgeven. Veel mensen denken bij het horen van zenuwcellen alleen aan de hersenen, het enige andere orgaan dat zo’n grote hoeveelheid zenuwcellen bevat, maar onze darmen bevatten er minstens evenveel, namelijk zo’n honderd miljoen.

 

De darmen en het brein kunnen onderling met elkaar communiceren door verschillende verbindingen. Deze verbindingen staan bekend als de ‘hersen-darm-as’. Van deze verbindingen loopt zo’n 90% van onder naar boven, wat wil zeggen dat de darmen signalen grotendeels aan de hersenen afgeven en niet andersom.

 

De hersenen en de darmen zijn met elkaar in contact door onder andere stoffen zoals serotonine. Serotonine is een neurotransmitter (een signaalstof) en wordt ook wel het geluk hormoon genoemd. In de darmen wordt het grootste deel, namelijk zo’n 90%, van deze serotonine geproduceerd. Dit komt er dus op neer dat de darmen een groot deel van je stemming bepalen. Naast je stemming regelt de stof serotonine ook nog andere belangrijke lichaamsfuncties, zoals het immuunsysteem, de nierfunctie, hart- en bloedvaten en de spijsvertering. De conditie van de darm is dus belangrijk voor een goede gezondheid!

 

Hoe zorg je dan goed voor je darmen? Dit doe je door gezonde voeding te nemen, te zorgen voor voldoende rust, voldoende water drinken en matig te zijn in het gebruik van schadelijke stoffen, zoals alcohol, suikers en tabak.

 

Vragen of hulp nodig? Neem contact op!

 

Bronnen:
-Voedingsbewustzijn. (z.d.). Darm en brein. Geraadpleegd op: 04-12-2017, van https://www.voedingbewustzijn.nl/darm-en-brein-hebben-een-directe-relatie/
-Vitamunda

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.