Het 8-weekse bloedsuikerdieet

Michael Mosley is arts en BBC-programmamaker. Hij schreef 2 jaar geleden het boek “Het 8-weekse bloedsuikerdieet”, dat onlangs in het Nederlands is vertaald en meteen in de bestsellerlijsten binnenkwam. Is het zijn goede naam als televisiemaker en als auteur van zijn eerste boek “Het vastendieet“? Of is het vooral de belofte van de kop? In 8 weken van je diabetes af, dat klinkt wel heel aantrekkelijk…

800 kilocalorieën
Toch is de diabetes-oplossing van Mosley eigenlijk helemaal niet zo aantrekkelijk. Hij schrijft een 8-weeks dieet voor met maar 800 kilocalorieën per dag. Het dieet is mediterraan en koolhydraatbeperkt. Zijn boek leunt zwaar op het interessante onderzoek van prof. Roy Taylor, hoogleraar aan de Newcastle University. Hij is ervan overtuigd dat diabetes type 2 kan worden genezen door gewichtsverlies en dat het heilzame effect vooral optreedt als het lukt om het vet in de lever en de pancreas te verminderen. Want juist dat vet in de organen heeft een zeer negatief effect op de insuline- en glucosestofwisseling en verhoogt bovendien de kans op niet-alcoholische leverontsteking (NASH). Taylor beschikt in zijn instelling over een grote MRI-unit waarin hij zijn patiënten scant en het vetverlies in de organen zichtbaar kan maken. In zijn tweejarige studie DiRect behandelt hij 280 patiënten met diabetes type 2 met een streng energiebeperkte dieet (vaak met eiwitshakes). De resultaten worden binnenkort bekend gemaakt.

Haalbaar?
Mosley begint zijn boek met het bekende verhaal over het ontstaan van diabetes type 2, over het westers voedingspatroon, over koolhydraten, over stress, over het nut van mediteren en mindfulness, over zitten, krachttraining en lichaamsbeweging. Maar alles in het boek leidt uiteindelijk naar het strenge dieet, dat je lichaam helpt ‘herprogrammeren’, zoals Mosley dat noemt. Gelukkig gebruikt Mosley geen dieetshakes, maar échte voedingsmiddelen. En hij geeft ook wat dagmenu’s en recepten. Maar toch… ik vraag me sterk af of lezers met alleen dit boek in de hand dit dieet voor elkaar krijgen. Ondanks alle juichende testimonials in het boek. En wat gebeurt er ná die 8 weken? Daaraan besteedt het boek een schamele 2 pagina’s.

Diëtist
Gelukkig heb ik de kans om het hem zelf te vragen, als Mosley voor een publiciteitstournee in Amsterdam is. Hij benadrukt dat dit strenge dieet alleen geschikt is voor mensen die zeer gemotiveerd zijn. En dat de hulp van een (huis)arts en diëtist eigenlijk onmisbaar zijn. En dat hij zeker beseft dat het belangrijk is om de goede eet- en leefgewoontes na afloop ook vast te houden. Hij vertelt dat zijn vrouw, die huisarts is, meestal kiest voor een meer gematigde versie van het dieet en dat zij daarmee ook goede resultaten behaalt. Een wat genuanceerder verhaal dus! Maar ja, daar haal je dan weer niet de bestsellerlijsten mee.

Kijk voor meer informatie op www.thebloodsugardiet.com

Het 8-weekse bloedsuikerdieet. Val snel af en herprogrammeer je lichaam. Michael Mosley. Uitgeverij Nieuwezijds,  ISBN 9789057124969, 270 pagina’s, € 16,95

 

Bron: NIEUWS  voor DIËTISTEN

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.