Sinterklaas!!

 

Het is weer bijna zo ver… Sinterklaas in het land! Dit betekent ook weer veel lekkers en snoepgoed, zoals pepernoten, taaitaai, chocoladeletters en nog veel meer. Het is belangrijk af en toe te genieten en dan ook zeker al dit lekkers niet te laten staan, maar hier toch wat tips om deze feestdagen gezond(er) door te komen!

 

Snoepgoedsoorten die minder calorieën bevatten zijn taaitaai en schuimpjes. Gevulde speculaas, chocolade pepernoten en chocoladeletters bevatten daarentegen een stuk meer calorieën! Hier kun je dus al bewuste(re) keuzes in maken.

 

Ook is het leuk om zelf in keuken samen met de kinderen aan de slag te gaan om gezondere versies van het sinterklaas snoepgoed te maken. Daarom vandaag een recept voor gezonde havermout pepernoten!

 

Wat heb je nodig?

 • 170 gram (volkoren) havermeel
 • 5 eetlepels amandelmelk
 • 12 gram speculaaskruiden
 • 60 gram kokosolie (zonnebloemolie kan ook)
 • 5 dadels (het liefst verse dadels, zonder pit)
 • 6 gram kaneel (ongeveer een eetlepel)
 • 2 eetlepels dadelstroop (honing kan ook)
 • 6 gram bakpoeder (ongeveer een eetlepel)
 • Snufje zout

 

Hoe maak ik het?

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of meng het in een kom met de blender tot een stevig geheel.
 3. Bekleed de bakplaat met het bakpapier. Maak vervolgens van het bij stap 2 gemaakte geheel kleine balletjes en leg deze op de bakplaat. In de oven worden de bolletjes groter dus maak bij voorkeur kleinere bolletjes.
 4. Bak de havermout pepernoten vervolgens in 15 tot 20 minuten af.

 

Waarom havermout?

Haver is rijk aan de ‘goede’ koolhydraten, ofwel de langzame complexe koolhydraten. Ook is het rijk aan voedingsvezels, deze zorgen voor een goede spijsvertering en geven een verzadigd gevoel na het eten. Verder bevat havermout ook meer eiwitten en het ‘goede’ onverzadigde vet dan de meeste andere graansoorten. Tot slot bevat het vitamines en mineralen, zoals magnesium en ijzer.

 

Veel bak en eet plezier!

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.