Gezond eten, wat is dat precies?

Gezonde voeding is belangrijk voor ons lichaam en voor een gezonde leefstijl. Steeds meer mensen worden zich bewust van dit feit. Op de televisie, op social media, een gezonde leefstijl kom je overal tegen. Maar wat is gezonde voeding precies? En hoe combineer ik gezonde voeding met mijn drukke baan of studie? Vandaag ga ik jullie hierbij proberen te helpen.

Een gezond voedingspatroon begint niet alleen met het eten of weglaten van één bepaald product dat als gezond of ongezond wordt gezien, zoals veel groente bij de maaltijd of het schrappen van vetten. Zo heb je ook niet gelijk een ongezond voedingspatroon door het eten van één bepaald ongezond product, zoals een koek. Een gezond voedingspatroon ontstaat namelijk door het totaal aan producten, voedingsstoffen, die je op een dag binnenkrijgt. Alleen op basis hiervan is vast te stellen of je een gezond voedingspatroon hebt.

 

Om te kijken hoe we tot een gezond voedingspatroon komen kunnen we een handig hulpmiddel, de Schijf van Vijf, erbij pakken. Wat houdt de Schijf van Vijf in en waarom juist die voedselkeuze? Dat zal ik jullie hieronder uitleggen. De Schijf van Vijf in een notendop:

  • Eet veel groente en fruit, 250 gram groente en 2 porties fruit op een dag. Groente en fruit leveren namelijk weinig calorieën en bevatten veel gunstige voedingsstoffen. Zo zijn ze een belangrijke bron van vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor het ondersteunen van een goede weerstand. Ook bevatten groente en fruit veel voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten.
  • Eet veel volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst. Deze graanproducten leveren energie en andere voedingsstoffen, zoals de al eerder genoemde vezels, verder nog eiwitten, B-vitamines en ijzer. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van het lichaam, zorgen voor een goede verzadiging en houden het spierweefsel in stand. Verder zijn ook ijzer en B-vitamines belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen functioneren.
  • Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Dit is niet alleen voor jezelf belangrijk, maar ook voor het milieu. Verder bevatten deze producten eiwit. Het eten van vis verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten en dan het liefst vette vis, zoals haring of zalm. Peulvruchten zijn belangrijk voor het verlagen van het ‘slechte’ LDL-cholesterol, dit helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder zitten in vlees en eieren veel goede voedingsstoffen, zoals het eerder genoemde ijzer en vitamine B12.
  • Neem genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Melk(producten) leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten veel eiwit en B vitamines. Ook bevat het veel calcium dat belangrijk is voor de opbouw en onderhoud van de botten en het gebit. Ook is calcium belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam.
  • Neem een handje ongezouten noten. Noten leveren veel ijzer, vitamine E en vitamine B12. In noten zit ook veel van het ‘goede’ onverzadigde vet. Ook helpt het bij het verlagen van het ‘slechte’ LDL cholesterol. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
  • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten. Hierin zit veel van het ‘goede’ onverzadigd vet. Vet is belangrijk, omdat het een bouw- en brandstof van ons lichaam is. Wel is het belangrijk goed naar het soort vet te kijken. Er is namelijk ‘goed’ vet, ofwel onverzadigd vet en ‘slecht’ vet, namelijk verzadigd vet. Als je probeert producten met veel verzadigd vet voor onverzadigd vet te vervangen heb je minder kans op hart- en vaatziekten.
  • Neem voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie. Je lichaam heeft elke dag vocht nodig, maar liever geen extra suiker. Kies daarom voor deze dorstlessers zonder calorieën.

 

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om te genieten. Kies daarom elke dag niet vaker dan drie tot vijf keer per dag iets kleins buiten de Schijf van Vijf, zoals een klein koekje of een stukje chocolade. En kies voor hooguit drie keer per week iets groters, zoals een pizza of zakje chips.

 

Tot slot kijken we naar het aantal eetmomenten op een dag. Hoe deel ik mijn dag in als ik aan het werken of studeren ben? Dit kan door drie hoofdmaaltijden te nemen en drie tot vier tussendoortjes. De tussendoortjes zijn belangrijk om de stofwisseling op peil te houden. Kies bij een tussendoortje het liefst voor een stuk fruit of groente of iets vezelrijks, dit zijn gezonde keuzes. Ook is het lastiger om

jezelf te concentreren wanneer je langere tijd niet gegeten hebt. Daarom is het belangrijk voldoende eetmomenten te plannen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact op!

Bronnen:
Voedingscentrum. (z.d.). Gezond eten. Geraadpleegd op: 10-09-2017, van http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx
Voedingscentrum. (2016, 29 maart). Richtlijnen Schijf van Vijf. Geraadpleegd op: 10-09-2017, van http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Consumenten/Schijf%20van%20Vijf%202016/VC_Richtlijnen_Schijf_van_Vijf_2016.pdf
Gezondheidsraad. (2015, 4 november). Richtlijnen goede voeding 2015. Geraadpleegd op: 11-09-2017, van https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/201524_richtlijnen_goede_voeding_2015.pdf

 

 

 

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.