Waarom zou je een diëtist geloven?

Veel mensen bieden zich aan als expert op het gebied van voeding maar hebben beperkte kennis. Als je dit artikel gelezen hebt, weet je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen diëtist, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige, voedingstherapeut, voedings- of lifestylecoach.

Diëtist
De diëtist is de specialist op het gebied van voeding en gedrag, bij ziekte en gezondheid. De diëtist zorgt ervoor dat je je beter voelt, dat je behandeling beter aanslaat en dat je – zo mogelijk – beter wordt. Heb je hartklachten, diabetes, maag- en darmproblemen, kanker, voedselallergie of andere aandoening? De diëtist kan door haar medische en voedingskundige kennis én ervaring het beste beoordelen welke voeding jij precies nodig hebt. De behandeling wordt afgestemd op jouw unieke situatie en persoonlijke voorkeuren en is gericht op de toepassing in de dagelijkse praktijk.

Een dieet is een voedingswijze die om medische redenen afwijkt van het normale voedingspatroon. De diëtist werkt dan ook nauw samen met je arts, om ervoor te zorgen dat je de juiste voeding krijgt: passend bij je aandoening, je behandeling én natuurlijk je persoonlijke voorkeuren.

Naast behandeling bij ziekte kan de diëtist ook begeleiden bij het afvallen, sporten of tijdens zwangerschap.

De titel ‘diëtist’ is wettelijk geregeld in de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Onder de wet BIG vallen bijvoorbeeld ook artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. De wet is bedoeld om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en de patiënt te beschermen. Als je naar een zorgverlener met een beschermde titel gaat weet je dus zeker dat je te maken hebt met iemand met kennis van zaken. Alleen professionals met de vierjarige hbo- opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ mogen de titel ‘diëtist ’gebruiken.

Diëtisten registreren zich na hun opleiding in het Kwaliteitsregister Paramedici, dat aangeeft dat de diëtist voldoet aan de opleidingseisen van wet BIG. Om Kwaliteitsgeregistreerd te blijven moeten diëtisten hun kennis op peil houden door te werken en te studeren. Wil je weten of de diëtist beschikt over het juiste diploma en aantoonbaar voldoet aan de kwaliteitseisen raadpleeg dan het Kwaliteitsregister Paramedici.

Beschermde titel: ja
Register: ja
Kwaliteitsregister Paramedici: dit betreft opleiding én continue professionele ontwikkeling van zorgverlener
Opleiding: 4 jaar HBO Voeding & Diëtetiek
Beroepsvereniging: Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)

Afspraak maken mag altijd!

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.