Minstens 12 redenen voor een bezoek aan de diëtist!

Veel mensen hebben een verkeerd beeld over wat een diëtist vandaag de dag doet. Opmerkingen worden gemaakt als:

“Ik hoef niet naar een diëtist, want ik hoef niet af te vallen.”

“Ik ga niet naar een diëtist, want dan mag ik niks meer eten.”

Een paar jaar geleden, werdt inderdaad met het vingertje gewezen en was de diëtist er vooral voor het afvallen. De diëtist tegenwoordig heeft zich verder ontwikkeld en behandelen steeds meer mensen met verschillende hulpvragen. Een diëtist is namelijk niet alleen meer voor mensen die willen afvallen…

Daarnaast zijn er nog een aantal mensen die bang zijn voor de diëtist. Bang dat ze niks meer (lekkers) mogen eten. Ook hebben mensen vaak het idee dat ze een dieet voor hun neus geschoven krijgen. Gelukkig werkt het zo niet (meer)!

Voeding op maat
Ieder persoon is anders, daarom kijk de diëtist echt naar jou. Hoe ziet jouw voeding eruit? Wat zijn je wensen en welke voedingsgewoonten wil je graag behouden? Welke medicatie neem je? De diëtist houdt hier rekening mee waardoor de voeding voor jou op maat gemaakt is.  Er worden geen diëten voorgeschreven, maar er worden (kleine) aanpassingen in je voedingspatroon (en leefstijl) gemaakt. Op deze manier kun je je voeding vol houden wat belangrijk is voor het gewichtsverlies en –behoud!

Waarvoor kun je terecht bij een diëtist? Hieronder minstens 12 redenen om een bezoek te plannen!

Gezondheid
Voeding kan je gezondheid behouden en ziektes voorkomen of uitstellen. Naast voeding spelen natuurlijk ook andere factoren mee, zoals erfelijke aanleg, stress, roken, etc. Erfelijke aanleg is een factor waar je geen invloed op hebt. Voeding speelt een belangrijke en grote rol bij je gezondheid en heb je wél invloed op.

Overgewicht en ondergewicht
Nu weet iedereen dat je bij een diëtist moet zijn als je wilt afvallen. Vaak komt dit door energierijk te eten en/of te weinig bewegen. Vrouwen die in de overgang zijn, kunnen ook last krijgen van gewichtstoename. Dit heeft echter met de hormoonhuishouding te maken. De diëtist kan hier ook op inspelen. Naast afvallen kunnen mensen bij een diëtist terecht voor als ze willen aankomen! Zo kun je een te laag gewicht hebben, waarbij je niet verder mag afvallen of moet aankomen.

Sportprestaties
Voedingsadvies voor het aankomen in spieren is ook nog mogelijk. Om sterker te worden en om sportprestaties te verbeteren is het 20% sport en 80% voeding. Begeleiding bij voeding is belangrijk, want zonder de juiste voeding kom je letterlijk en figuurlijk niet vooruit!

Vegetariër en veganist
Stap je over om als vegetariër of veganist te leven of ben je dat al? Voedingstekorten, met name vitamine B12, kunnen hierbij voorkomen! De diëtist kan zien of je voldoende uit je voeding haalt en advies hierover geven.

Zwangerschap en kinderen
Je kunt ook bij een diëtist terecht als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Krijgen jij en jouw kindje voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen? Het kan zelfs voorkomen dat je meer binnen krijgt dan wat je nodig hebt, waardoor je na je bevalling vele kilo’s zwaarder weegt dan voorheen. Voeding is dus erg belangrijk voor de  gezondheid van jou en je kind. Ook wanneer je een kind hebt die al wat ouder is, is het goed om eens naar de voeding te kijken. Tegenwoordig krijgen kinderen namelijk te veel suikers binnen. Wanneer je kind gaatjes heeft, bestaat de kans groot dat het aan de voeding ligt. Bij kinderen is het ook belangrijk om de groei in de gate te houden. Wanneer je kind namelijk niet genoeg groeit, kan een onvolwaardige voeding de oorzaak zijn.

Ziektes  en aandoeningen
Voeding en gezondheid (en daarmee ook ziekte) zijn nauw met elkaar verwezen. Bij ziektes, zoals diabetes mellitus, chronische nierinsufficiëntie, kanker en ziekte van Crohn is voeding erg van belang. Voeding kan bijdragen om klachten te verminderen en complicaties te voorkomen. Op deze manier kun je je conditie en weerstand zo veel mogelijk behouden. Ook wanneer je nog niet ziek bent, is het van belang om in te grijpen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of hoog cholesterol die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten geven. Het ontstaan van een hoge bloeddruk en hoog cholesterol kan deels erfelijk zijn, een bijwerking van de medicatie zijn, maar ook aan de voeding en leefstijl liggen. Daarom is het verstandig hier advies over te krijgen.

Klachten
Klachten zoals, weinig energie, huidklachten, hoofdpijn, buikpijn harde ontlasting en diarree kunnen verschillende voeding gerelateerde oorzaken hebben! Oorzaken kunnen zijn: te weinig voedingsvezels inname, te weinig drinken, voedingsintolerantie en een disbalans van hormonen. Mochten de klachten voeding gerelateerd zijn dan kan de diëtist daar achter komen!

Psychische aandoeningen
Bij psychische aandoeningen, zoals anorexia, dementie en een beroerte, lopen mensen op een verhoogd risico op ondervoeding. Bij ondervoeding krijgt je lichaam te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Je conditie en weerstand gaat hierdoor achteruit met alle gevolgen van dien.

Operatie en medicatie
Wanneer het lichaam zich moet herstellen, komt voeding erbij kijken, want om te herstellen heb je namelijk voldoende energie en eiwitten nodig. Van wondgenezing tot herstellen van een operatie is voeding van belang. Verder kan het slikken van medicatie nodig zijn. Wist je dat voeding invloed heeft op de opname van bepaalde medicatie in het lichaam? Het is daarom belangrijk om bepaalde voeding te vermijden tijdens de inname, zodat de medicatie goed opgenomen wordt. Ook kunnen er bijwerkingen ontstaan, zoals diarree, obstipatie, misselijkheid en minder eetlust. Met bepaalde voeding kan hierop ingespeeld worden.

Naast bovengenoemde voorbeelden zijn er nog meer andere ziektes en aandoeningen om een diëtist te bezoeken, maar nu weet je ongeveer wat een diëtist vandaag de dag doet en waarvoor je terecht kan.

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.