Waarom huisartsen patiënten met een chronische ziekte moeten doorverwijzen naar een diëtiste

Patiënten worden onterecht onvoldoende doorverwezen naar een diëtist. Dit komt doordat tijdens de opleiding van artsen, maar ook praktijkondersteuners en verpleegkundigen, voeding niet voldoende aanbod is gekomen. Voeding verdient daarom aandacht, omdat voedings- en dieetadviezen een ontzettend belangrijk onderdeel is van de behandeling.

Voeding en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Onvolwaardige of onjuiste voeding kan klachten als vermoeidheid, duizeligheid en buikpijn veroorzaken. Gezonde voeding kan tevens de oplossing hiervoor zijn. Voeding kan naast klachten ook ziekte voorkomen of uitstellen. Ook als de huisarts medicijnen voorschrijft, verwijs dan ook door!

Verder kan voedings- of dieetadviezen voorkomen dat een bestaande ziekte of aandoening leidt tot meer klachten en complicaties. Zo valt de grootste gezondheidswinst te behalen bij cardiovasculaire ziekten, diabetes mellitus type 2, nierziekten en diverse darmaandoeningen. Ook is voedings- of dieetadviezen belangrijk als ondersteunende behandeling bij andere chronische ziekten, zoals bij chronisch obstructieve longziekten (COPD) en kanker1. Hierbij kan voeding een bijdrage leveren om de kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden.

Kortom, het is erg belangrijk om patiënten met (of zonder) een chronische ziekte door te verwijzen naar een diëtist, want voeding kan een (groot) onderdeel zijn van de behandeling en daarmee de gezondheid van de patiënt. Diëtisten zijn dé voedingsdeskundigen die een persoonlijk voedingsadvies kunnen geven aan patiënten. Onze expertises moeten we bundelen om de beste zorg te kunnen leveren. Samenwerking is de key.

 

Kom op huisartsen, doen!

1.  ZonMW. (2017). Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten.
Gedownload op 3 juli, van https://www.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Gezondheidsbescherming/Voeding_en_gezondheid/Kennissynthese_Voeding_als_behandeling_juni_2017.pdf

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.