Dranken met prik beter of toch niet?

Wat is de vervanger van frisdranken? Dat klopt, caloriearme dranken, zoals Crystal clear, Sourcy, Rivella en niet te vergeten het drankje van deze tijd: Spa bruisend mineraal water. Deze dranken zijn beter voor je dan al het frisdrank, toch? Daar moeten we misschien op terugkomen! Uit onderzoek is gebleken dat dranken met prik de aanmaak van het hongerhormoon ghreline stimuleren

 

 

 

Even in het kort: wat is en doet ghreline? De naam spreekt voor zich: ghreline is een hormoon die ervoor zorgt dat je een hongergevoel ervaart. Wanneer je een lege maag hebt, scheidt de maagwand de grootste hoeveelheid ghreline af. Ghreline geeft een signaal af naar de hersenen, waardoor je een hongergevoel ervaart en gestimuleerd wordt om te eten.

In een onderzoek met ratten is onderzocht of de aanmaak van ghreline gestimuleerd werd bij (on)gesuikerde dranken met of zonder prik. Dranken die zij hebben gebruikt zijn:

  • Water zonder prik
  • Gesuikerde frisdrank zonder prik
  • Light frisdrank met prik (op basis van zoetstoffen)
  • Gesuikerde frisdrank met prik

De ratten die de dranken met prik kregen (met of zonder suiker) hadden veel hogere concentraties ghreline in het bloed en zijn over de tijd in gewicht aangekomen. Ditzelfde onderzoek hebben ze in een kleinere vorm gedaan bij twintig mannelijke studenten. Ondanks dat dit een klein onderzoek was, hebben zij belangrijke veranderingen gezien in de concentraties van ghreline in het bloed.

Hoe het precies wordt veroorzaakt is nog niet helemaal duidelijk. Het is bekend dat de koolzuurbubbels snel worden opgenomen door de maagwand. De koolzuurbubbels veroorzaken mogelijk een daling van de zuurgraad in de maagwand met als gevolg de afgifte van ghreline.

Dus we moeten nu allemaal stoppen met het drinken van dranken met prik? Helemaal ermee stoppen hoeft natuurlijk niet. Nader onderzoek is hierbij van belang! Het is wel goed om er bewust van te zijn dat je er mogelijk honger van krijgt. Wanneer je graag wilt afvallen zou je hierop kunnen letten. Je kunt het ook voor jezelf ervaren: “Ga ik hierdoor meer eten/snacken?” Nu dranken met prik mogelijk aanzet tot meer eten met als gevolg een toename in het gewicht, betekent niet dat alle dranken zonder prik beter voor je zijn om te drinken. Dranken die suikers bevatten (met of zonder prik) zijn nog steeds niet gezond én bevatten onnodige calorieën.

Bronnen:
1.http://www.volkskrant.nl/wetenschap/ga-je-meer-eten-als-je-prik-drinkt~a4502307/
2. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/ghreline-het-hormoon-dat-hongergevoel-opwekt/
3. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/ghreline-het-hormoon-dat-hongergevoel-opwekt/

 

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.