Yoga en ademhalingsoefeningen helpen bij een depressie

Dat de symptomen van een chronische depressie aanzienlijk verminderen met het doen van deze oefeningen werd ontdekt door wetenschappers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Boston. Ze gebruikten yoga en ademhalingsoefeningen – met een frequentie van vijf per minuut – bij een groep mensen met een ernstige depressieve stoornis. Sommige deelnemers hadden nooit eerder antidepressiva gebruikt. Anderen namen de geneesmiddelen in een stabiele dosis gedurende een periode van meer dan drie maanden.

Iyengar yoga
De precieze bewegingen en adem beheersings technieken die door de deelnemers – met leeftijden tussen de 18 en 64 jaar oud – gebruikt werden, zijn afkomstig uit de Iyengar yoga. Er werd gedurende drie maanden een frequentie van twee à drie keer les per week toegepast, gecombineerd met het doen van oefeningen thuis.

Door beide groepen werd een aanzienlijke verlichting van de symptomen gerapporteerd. Opvallend was dat de deelnemers die drie lessen per week volgden het beter deden dan de  groep die twee keer per week lessen volgde. Maar deze laatste frequentie bleek ook te helpen. En dat is misschien wel een voordeel voor mensen met drukke levens wel beter haalbaar, zo vonden de onderzoekers.

Bron:Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2017; doi: 10.1089/acm.2016.0140

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.