Vitamine-D inname ook belangrijk voor de vader!

Niet alleen de voeding van de moeder is belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van het kind, ook de voeding van de vader is belangrijk bewijst dit onderzoek over de vitamine-D inname van vaders. De vitamine-D inname van de vader houdt namelijk verband met de lichaamslengte en het gewicht van het kind volgens onderzoekers van het Ierse University College in Dublin. Dit is volgens de onderzoekers te verklaren doordat de voedingsstatus van de vader invloed heeft op gezondheid, kwaliteit en functie van hun spermacellen. De vitamine-D inname van de moeder heeft op deze lichamelijke eigenschappen geen effect, maar wel op de algehele gezondheid en de skeletspieren van het kind1.

Vitamine D zit in…?
Voedingsmiddelen bevatten over het algemeen weinig vitamine D. Een uitzondering hierop is vette vis, zoals makreel en zalm. Vitamine D komt verder van nature voor in vlees. Vitamine D wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht.

Krijg jij (en jouw kind) voldoende vitamine D binnen?
Met dit zomerse weer wordt er al voldoende vitamine D in de huid aangemaakt bij 10 minuten buiten zijn. Wanneer je zonnebrand op doet, houdt dit wel deels de UV-stralen tegen en daarmee ook de aanmaak van vitamine D. Hoe hoger de factor, hoe langzamer vitamine D wordt aangemaakt. Doordat niet alle plekjes op het lichaam evengoed ingesmeerd zijn en er vaak een dun laagje zonnebrand op de huid ligt, wordt er alsnog voldoende vitamine D in de huid aangemaakt. Wanneer je een getinte of donkere huid hebt, de huid bedekt is, zwanger bent is het wel belangrijk om 10 mcg vitamine D extra te nemen. Kinderen tot 4 jaar hebben ook elke dag 10 mcg vitamine D extra nodig. Dit kan in de vorm van druppels worden gegeven.

1. http://www.voedingnu.nl/Nieuws/Vitamine_D-inname_vader_bepalend_voor_lengte_en_gewicht_baby-170601114012

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.