Welkom Matcha Thee,

 

De groene thee uit Japan wordt steeds bekender: Matcha thee. Matcha thee maak je door Matcha poeder op te kloppen met warm water. Hierbij wordt de bamboegarde gebruikt. Matcha is een poeder gemaakt van gemalen groene theebladeren. Doordat het hele blaadje gemaald wordt, worden alle gezondheidseigenschappen behouden.

Catechine  is een verzamelnaam voor verschillende polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen. EGCG is een catechine die voorkomt in zowel Matcha als in groene thee. De concentratie van EGCG is 137 keer groter bij het drinken van Matcha dan in de Chinese groene thee!1 De concentratie van EGCG is minstens 3 keer groter dan bij andere groene theesoorten.
Catechine staat bekend om zijn vele gunstige gezondheidseigenschappen. Zo kan de inname van catechine het lichaamsvet verminderen2 en een gunstig effect hebben op kankerpreventie3,4. Daarbij hebben L-theanine en caffeïne een positief effect op de hersenen, met name het geheugen, het hebben van aandacht en het zorgt ervoor dat je minder afgeleid bent5. Ook heeft Matcha een positief effect op de suikers en vetten in het bloed6.

Doordat Matcha veel gezonde eigenschappen heeft, is Matcha poeder ook erg prijzig. Zo kun je een een pot van 125 gram bij Holland & Barrett halen voor €21,99 om maar even een voorbeeld te noemen. Ook is er Matcha thee verkrijgbaar die een stuk goedkoper is. Dit komt echter doordat deze thee grotendeels uit groene thee bestaat (90% of meer) en voor een klein deel uit Matcha poeder. Groene thee is ook erg gezond, maar de (grotere) gezondheidsvoordelen van Matcha krijg je niet door de kleine hoeveelheid in deze thee. Ten slotte herken je de echte Matcha  aan een felgroene kleur en wanneer je Matcha thee opklopt, blijft er een klein laagje schuim op de thee liggen.

Wetenschappelijke bronnen:
1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021967303011336
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640470
3. https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=YfmOqLrTLJAC&oi=fnd&pg=PR3&dq=matcha+tea+health&ots=5sOxrnCyVR&sig=WJVSTNli-NMmNmEP6nHWOB8gk_4#v=onepage&q=cancer&f=false
4. https://cmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1749-8546-3-12
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28056735
6. http://pubs.rsc.org/-/content/articlelanding/2016/fo/c5fo00828j/unauth#!divAbstract

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.