Elke zwangere heeft gewichtsbegeleiding nodig

Vrouwen moeten tijdens de zwangerschap meer begeleiding krijgen voor een gezonde gewichtstoename, ongeacht hun BMI. Daarbij moet de focus vooral op beweging liggen, want dat kan teveel aankomen voorkomen. Dat zegt promovendus Astrid Merkx in haar proefschrift, waarop ze op 19 mei aan Maastricht University promoveerde.

12 kilo
Een gezonde zwangere vrouw hoort ongeveer 12 kilo aan te komen tijdens de zwangerschap, afhankelijk van de BMI van de vrouw. Gezonde gewichtstoename biedt voordelen voor het langetermijn gewicht van moeder en kind en leidt tot minder complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. In de praktijk blijkt er geen begeleiding op het gebied van gewichtstoename. Er zijn alleen effectieve interventies voor obese vrouwen.

Minder bewegen
Merkx analyseerde de gewichtstoename bij 455 gezonde zwangere vrouwen. Het blijkt dat de BMI van voor de zwangerschap geen invloed had op de gewichtstoename. Minder bewegen was de enige beïnvloedbare factor die verband had met te hoge gewichtstoename. Bij zwangere vrouwen die in de zwangerschap minder gingen bewegen, vaak door zwangerschapsgerelateerde klachten, nam de kans op teveel gewichtstoename toe.

Bron: Maastricht University

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.