Hoe belangrijk is Vitamine B12 eigenlijk? Het is zeer essentieel! Het is hard nodig voor de energie huishouding van alle cellen in het lichaam en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Een gebrek aan vitamine B12 kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid en kan leiden tot de symptomen vermoeidheid, bleekheid, anorexia, geestelijke verwardheid, depressie, waanbeelden, paranoia, gewichtsverlies, ademhalingsproblemen etc. Het is zelfs zo dat veel natuurartsen een B12 gebrek zien als de oorzaak van de ziekte die het zenuwstelsel aantast, ME. Daarnaast kan een sterk gebrek aan B12 leiden tot Percineuze Anemia en dit kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Bloedtesten geven vaak geen tekort B12 aan
Nu is het zo dat de ‘gewone’ bloedtesten die bij de huisarts gedaan worden niet relevant zijn voor het ontdekken van een tekort, alleen bij mensen met een heel ernstig tekort. Het grootste gedeelte van de mensen met een tekort aan B12 hebben een jarenlang laag gehalte aan B12 dat zich bij een degelijke bloedtest laat zien als een zogenaamd ‘laag/normaal’ tot soms zelfs als ‘normaal’. Dit komt omdat B12 voldoende in het bloed aanwezig kan zijn, maar niet altijd voldoende voorhanden is in de lichaamscellen. Dit is weer het resultaat van een onvoldoende vermogen van het lichaam om de niet-bioactieve vorm om te zetten in de bioactieve vorm. Bloedtesten onderzoeken alleen de niet-bioactieve vorm in het bloed, maar niet de vorm die wel bioactief is in de weefsels. Het is duidelijk dat zowel het meten van de hoeveelheid van de juiste vorm van B12 als het hebben van voldoende van de bioactieve vorm in de cellen een lastige kwestie is.

Intrinsieke Factor is van belang
Daarnaast hebben we voor de opname van B12 via het voedsel een stofje in de maag nodig om B12 op te kunnen nemen. Dit stofje heet ‘Intrinsieke Factor’ en dit wordt afgescheiden door cellen in de maagwand. Bij de meeste mensen wordt dit stofje helaas niet meer voldoende afgescheiden vanwege vroeger of recent gebruik van antibiotica, alcohol, suiker, medicijnen, koffie etc. Dit leidt tot een te lage opname van B12. Het stofje Intrinsieke Factor kan echter wel worden gerepareerd door het nemen van zogenaamde orgaanextracten van varkens of runderen. Deze extracten worden gemaakt door de organen van deze dieren en bevatten alle stoffen die het overeenkomstige orgaan bij de mens kan repareren en dit werkt fantastisch. Als men de Intrinsieke Factor wil repareren kan men het maag extract nemen. Dit geldt alleen voor de B12 die we via ons voedsel binnenkrijgen. Echter is er nog een andere en voor het lichaam betere route.

Te weinig juiste bacteriën in ons darmstelsel
We weten dat B12 in onze voeding voorkomt en met name in dierlijke voeding. Echter weten vrij weinig mensen dat het ook in plantaardige voeding voorkomt. Dit komt omdat het niet door planten of dieren gevormd wordt. Het is een microbe geproduceerd door micro-organismen. Dergelijke micro-organismen bevinden zich in een gezonde bodem voor landbouw, maar ook in ons darmstelsel als dit gezond is. Nu zijn er in de westerse wereld maar weinig mensen te vinden die een nog optimaal functionerend darmstelsel hebben. Dit komt door alle chemische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen van landbouw bestrijdingsmiddelen, E-nummers in onze voeding, koffie, alcohol, suiker, gluten, zuivel etc. Hierdoor hebben we te weinig van de juiste bacteriën in ons darmstelsel en dat leidt tot te weinig vorming van B12. Het is dus ongelooflijk belangrijk dat we voldoende van de juiste bacteriën in de darm hebben.

Vitamine B12 bevat Kobalt
Daarnaast is B12 de enige vitamine die een spoorelement bevat, namelijk Kobalt. Mensen en alle gewervelde dieren hebben Kobalt nodig en het kan alleen worden geassimileerd in de vorm van Viamine B12. Dit is te zien aan de naam van de B12: Cobalamine. In het menselijk lichaam vindt de productie van B12 in de dunne darm plaats door de daar aanwezige micro-organismen waar het ook geabsorbeerd wordt in de bloedstroom. Zolang we genoeg goede bacteriën in de darm hebben die voldoende Kobalt en andere nutriënten hebben, kunnen ze B12 produceren. Natuurlijk is het zo dat als mensen een jarenlang tekort aan B12 hebben gehad, suppletie in de vorm van zuigtabletten of injecties noodzakelijk is. Echter is dit slechts een oplossing voor de korte termijn. Voor de lange termijn is het noodzakelijk de darmen het zelf weer te kunnen laten produceren.

Goed functionerende darmen nodig voor aanmaak Vitamine B12
Er kan geconcludeerd worden dat het belangrijk is dat onze darmen optimaal functioneren. Het belang van het hebben van voldoende darmbacteriën gaat helaas niet alleen maar om het optimaal functioneren van de stoelgang, maar ook over het maken en opnemen van voldoende vitaminen en het juist functioneren van ons afweersysteem etc. Gelukkig is het nu niet meer al te ingewikkeld om de darm optimaal te laten functioneren. We hebben een sterk werkend darmreinigingsproduct met daarnaast een darmherstelprogramma waarmee alle functies van ons darmstelsel weer optimaal kunnen gaan werken. Eén van die functies is dat we weer voldoende vitamine B12 kunnen gaan aanmaken. Als het lichaam zelf weer in staat wordt gesteld zijn functies uit te voeren zoals de natuur het bedoeld heeft, zal het gehele lichaam zichzelf weer kunnen herstellen.

 

Bron: Flinndal

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.