Door plantaardig te eten kun je je risico op het ontwikkelen van obesitas bijna met de helft verlagen, vergeleken met een dieet rijk aan dierlijke producten als vlees en dierlijke vetten.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Spaanse Universiteit van Navarra. De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op het European Congress on Obesity (ECO) dat van 17 tot 20 mei plaatsvond in Portugal.

Eerder onderzoek op dit gebied toont aan dat bij een vegetarisch dieet sprake is van een beschermende werking op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar er was tot op heden nog weinig bekend over het risico ervan op de ontwikkeling van obesitas in gezonde populaties.

Gradaties in plantaardig eten
In de studie werd het verband tussen verschillende typen plantaardige diëten (met een verschil in het aandeel van plantaardige voeding) en de prevalentie van obesitas (BMI >30) geanalyseerd. De populatie bestond uit 16.000 volwassenen met een BMI <30 uit het SUN-cohort, een groep Spanjaarden waarvan sinds hun afstuderen in 1999 de gezondheid gemonitord wordt.

7 plantaardige voedselgroepen
Deelnemers vulden vragenlijsten in over hun dieet bij de start van het onderzoek. De voeding werd gewaardeerd met behulp van een PVI (pro-vegetarian index): er werden punten toegekend aan het type voeding. Zo werd aan zeven plantaardige voedselgroepen (groente, fruit, granen, noten, olijfolie, peulvruchten en aardappelen) punten toegekend. Onderzoekers trokken voor het voorkomen van de volgende vijf dierlijke voedselgroepen punten af: dierlijk vet, zuivel, eieren, vis en schaaldieren en vlees.

Gebaseerd op de voedselscore verdeelde het onderzoeksteam de populatie over vijf groepen (kwintielen): van de 20% die het minst plantaardig at (kwintiel 1) tot de 20% die het meest plantaardig at (kwintiel 5). Het team keek naar de gezondheid over een tijdspanne van tien jaar.

43% minder kans op obesitas
584 mensen van de 16.000 deelnemers kregen obesitas. De onderzoekers vonden dat onder strikt plantaardige etende deelnemers (vegetariërs en veganisten) het minst vaak obesitas voorkwam.Deelnemers in kwintiel 5 hadden 43% minder kans op de ontwikkeling van obesitas. Bij kwintiel 2 was dit 6%, bij kwintiel 3 was dit 15% en bij 4 was het risico op obesitas afgenomen met 17% ten opzichte van kwintiel 1.

Leefstijlfactoren niet meegenomen
De factoren met een mogelijke invloed, te weten geslacht, leeftijd, alcoholinname, BMI, familiaire obesitas, snackgedrag, roken, slaapduur en beweging werden niet in de kansberekening meegenomen. 

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.