Lactose-intolerantie en koemelkallergie

Wat is nu precies het verschil tussen deze twee begrippen en komen ze in dezelfde producten voor?

Lactose-intolerantie
Ten eerste wat is lactose? Lactose is een suiker net zoals glucose en fructose. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd en komt voor in melkproducten.

Tijdens het verteringsproces geeft het lichaam enzymen af zodat koolhydraten, eiwitten en vetzuren als het ware in stukjes worden geknipt. Dit wordt ook wel verteren of afbreken genoemd. Op deze manier kunnen de deeltjes door de darmen worden opgenomen. Lactase is een enzym dat lactose verteerd. Dit en alle andere enzymen worden zelf door het lichaam gemaakt.

Lactose-intolerantie wilt zeggen dat je lichaam het enzym lactase niet (voldoende) kan aanmaken waardoor het lactose niet kan verteren. Wanneer lactose niet wordt verteerd in het lichaam, krijg je last van je darmen. Het veroorzaakt buikpijn, winderigheid, misselijkheid en diarree.

Koemelkallergie
Bij koemelkallergie wordt het koemelk eiwit bedoeld. Dus alle producten waar koemelk in verwerkt zit, bevat dit eiwit, zoals melkpoeder, wei en margarine.

Het afweersysteem is bedoeld om niet lichaamseigen stoffen (de indringers) op te ruimen om het lichaam te beschermen. Een allergische reactie is een reactie van het afweersysteem op een stof buiten het lichaam die normaal gesproken niet tot een dergelijke reactie hoort te leiden. Deze stoffen waar het lichaam op reageert zijn geen indringers, maar zo ziet het lichaam dat wel.

Bij een koemelkallergie beschouwt het afweersysteem deze eiwitten dus als een indringer in plaats van een ongevaarlijk eiwit. Klachten bij een allergische reactie kunnen zich uiten op de huid, de luchtwegen of het spijsverteringskanaal.

Het verschil
Dus deze twee begrippen lijken misschien op elkaar, maar betekenen totaal wat anders! Bij lactose-intolerantie kan het lichaam het enzym lactase niet aanmaken waardoor lactose (een suiker) niet wordt verteerd. Bij koemelkallergie gaat het om een eiwit wat het lichaam niet herkent, waardoor het afweersysteem dit eiwit gaat aanvallen.

Komen koemelk en lactose altijd samen in de producten voor? Nee, dat is niet altijd het geval. Lactose kan namelijk uit koemelk gehaald worden. Hierbij is het van belang om goed de etiketten te lezen of er lactose en/of koemelk in het product zit.

Boodschappen lijst:

http://koemelkallergie.net/wp-content/uploads/Lijst_met_koemelkvrije_producten_AH_november2013.pdf

http://www.disolut.com/wp-content/uploads/2014/05/Totaallijst-melkeiwit-lactosevrij-jumbo.pdf

 

 

Posted by tahneevanlaere

This article has 5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.