The Hype is nog steeds aanwezig…. van glutenvrije producten val je af en het zou beter zijn? Nee, als je geen coeliakie hebt of een andere overgevoeligheid die ” getest” is, is glutenvrije voeding niet beter. Sterker nog er zit vaak veel meer suiker in!

Hoger risico op hart- en vaatziekten door glutenvrij dieet?
Een glutenvrije voeding kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen door te weinig volle granen in de voeding. Dat concluderen onderzoekers van Harvard Medical School in een artikel in het British Medical Journal. Aan het onderzoek deden 65.000 vrouwen van de Nurses’ Health Study mee en 45.000 mannen uit de Health Professionals Follow-up Study. De deelnemers worden al 26 jaar gevolgd en de gegevens van hun eetpatroon is uitgebreid geanalyseerd.

 

Volle granen
Is er geen relatie tussen de gluteninname en het risico op hart- en vaatziekten gevonden. Het vermijden van gluten daarentegen zorgt voor een verminderde consumptie van volle granen, wat het risico op hart- en vaatziekten juist kan verhogen. Daarom stellen de onderzoekers dat men mensen niet moet aanmoedigen glutenvrij te eten als er geen sprake is van coeliakie.

Bron: BMJ

Posted by tahneevanlaere

This article has 9 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.