Tofu voor de beginnende eter

“Tofu, de vleesvervanger voor veggies en vegans.” Waarom niet eens vlees vervangen als je een vleeseter bent? Het is goed voor je gezondheid en het milieu! Maar dan, je staat in de winkel met een pak tofu in je handen en dan denk je: wat nu? Hierbij de informatie voor de beginnende tofu eter. Wat is het precies? Welke soorten zijn er en hoe kun je tofu bereiden?

Tofu is een product dat uit het Oosten komt. Het wordt gemaakt van sojamelk en is dus plantaardig. Tofu is een eiwitrijke vleesvervanger. Tofu bevat namelijk 12 gram eiwit (per 100 gram) en verder bevat het ook wat vetten, namelijk 6,5 gram vet (per 100 gram). Daarbij gaat het om eiwitten van de hoogste kwaliteit. Dit wilt zeggen dat tofu alle essentiële aminozuren bevat, in de aanbevolen hoeveelheden voor het menselijke lichaam, net zoals vlees- en melkeiwitten. Verder bevat het ook vitamines en mineralen, zoals calcium, kalium, fosfor, magnesium, ijzer, zink, vitamine A, B1, B2, B3, B5, E en foliumzuur! Oftewel, tofu is een plantaardig product rijk aan voedingsstoffen.

Soorten tofu
Je hebt verschillende soorten tofu. Van zachte tot stevige tofu. Hoe langer de tofu de tijd krijgt om uit te lekken, hoe steviger de tofu wordt. De hoeveelheid vocht die erin zit bepaald dus de stevigheid. In de supermarkt of natuurwinkel vind je meestal maar twee soorten tofu, namelijk silken of firm tofu.

Silken
Silken tofu, ook wel zijden tofu, heeft een zijdezachte textuur. Deze tofu heeft de consistentie van custard, daarom wordt deze variant bij desserts of romige sauzen gebruikt. Ook kun je deze gebruiken in een smoothie. Silken tofu ligt in de koeling of bij de Aziatische producten in de winkel.

Firm
Firm tofu, ook wel stevige tofu, is de tofu die dient als vleesvervanger. Deze tofu heeft een veel dikkere consistentie, doordat er meer vocht is uitgelekt. Dit is de variant waar je blokjes van kunt maken en bakken. De firm tofu is de meest algemeen verkrijgbare vorm van tofu. Dus als er niks op de verpakking staat kun uitgaan van de firm tofu. De firm tofu kun je vinden bij de vleesvervangers.

Het is de moeite waard om een keer tofu te halen bij de toko, want deze zijn (nog) lekkerder en van betere kwaliteit!

Bereiding
Tofu kun je bakken, grillen of frituren. Eerst moet je de tofu goed laten uitlekken, zodat de tofu de marinade beter kan opnemen en om een knapperig korstje te krijgen. Hoe doe je dit? Snijd eventueel de tofu eerst horizontaal doormidden. Wikkel de tofu in met een schone theedoek of leg voldoende keukenpapier eronder en erboven. Leg er volgens iets zwaars op, zoals een ijzeren pan, een boek of een zware snijplank. Laat het minimaal 15 minuten uitlekken. Na het uitlekken snijd je de tofu in blokjes of plakken.

Tofu heeft van zichzelf niet veel smaak, daarom is het belangrijk om het goed te marineren. Je kan een eigen marinade maken, zie recept hieronder, of een kant-en-klare saus gebruiken.

Op het internet kwam ik twee manieren tegen om tofu te bereiden, namelijk:
A. Marineren à bakken. Marineren >30 minuten en dan bakken in 1 el olie op middelhoog vuur
B. Bakken à marineren à kort bakken. Bakken in 1 el olie op middelhoog vuur, marineren >1 uur en vervolgens kort bakken

Bij B gaf diegene aan dat dit de beste manier is om tofu te bakken. Hier had ik mijn bedenkingen bij… Om te bepalen wat de beste methode is om tofu te bakken en wat het verschil is, heb ik beiden uitgeprobeerd!

Wat waren de verschillen tussen deze twee methodes?
De tofu’s van A hebben een zachte binnenkant met een krokant laagje. De tofu’s van B hebben een dikke krokante laag, waardoor er van binnen minder overblijft van de zachte tofu. Verder vond ik het qua smaak hetzelfde; de één vond ik geen sterkere of andere smaak hebben dan de ander. De tweede methode heeft dus een dikke krokante laag en de bereiding duurt wat langer. Persoonlijk vond ik beiden lekker! Toch zou ik voor de volgende keer voor methode A kiezen, omdat het minder tijd kost, net zo lekker smaakt en de zachte binnenkant ook wel wat heeft.

Dit zijn de ingrediënten die ik heb gebruikt bij het bereiden van de tofu:
1 blok tofu
1 el olie
Marinade:
3 el ahornsiroop (of honing of agavesiroop)
1 el soja saus
1 el rijstazijn
1 tl sesamolie
2 teentjes knoflook
1 tl gemberpoeder
Optioneel: chillivlokken
Topping:
3 tl sesam zaadjes
2 groene ui (schuin gehakt)

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.