Ernstige tandvleesontsteking kan wijzen op diabetes

Een slechte conditie van het tandvlees kan een signaal zijn voor een lichamelijke ziekte. Zo kan parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) wijzen op diabetes mellitus. Tandartsen moeten zich daar beter bewust van zijn, zodat zij een rol kunnen spelen in het signaleren van diabetes. Dat stelt ACTA-onderzoeker Wijnand Teeuw op basis van zijn promotieonderzoek, waarop hij 10 maart promoveerde bij de UVA.

Vingerprik
Met behulp van een nieuwe gevalideerde vingerprik-methode mat Teeuw de HbA1c-waarden bij in totaal 313 parodontitispatiënten bij ACTA: 126 met een milde vorm, 78 met ernstige parodontitis en 109 patiënten zonder parodontitis. Hij vond bij 1 op de 5 mensen met ernstige parodontitis verhoogde HbA1c-waarden. Die verhoogde waarden duiden op de aanwezigheid van diabetes. De patiënten waren hier niet van op de hoogte.

Vroege aanwijzing
Diabetes wordt door de afwezigheid van klachten in het beginstadium vaak pas na jaren vastgesteld. Naar schatting een derde van de mensen met diabetes mellitus weet niet dat zij deze ziekte hebben. Op het moment dat de diagnose gesteld wordt, heeft de ontregelde bloedsuikerspiegel vaak al tot onherstelbare schade geleid aan bloedvaten en organen. Parodontitis is een van de complicaties van diabetes, maar kan dus ook fungeren als vroege aanwijzing. Op basis van zijn bevindingen concludeert Teeuw dat een tandheelkundige praktijk een goede plek kan zijn voor het screenen op deze volksziekte.

Bron: UVA

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.