Eten is een feest!

Genieten van eten lukt pas echt als we mindful zijn.
“Met onze aandacht erbij”

Hoe haal je het meest uit al het lekkers dat tijdens de feestdagen op tafel komt? Hoe kun je er ten volle van genieten? Door hoe je eet minstens zo belangrijk te maken als wat je eet.

“Als we aandachtig zijn, dan kijken we niet alleen maar zien we ook. Dan eten we niet alleen, maar proeven we ook” 

Aandacht maakt eten lekkerder, leuker, verrassender, specialer. Kleine details kunnen je ineens verwonderen: *Een geur,
*Kleur, smaak.
*Elke hap is een belevenis.
*Eten wordt zo een intensere ervaring.
*Aan het eind van de maaltijd ben je zowel lichamelijk als geestelijk voldaan.


Tip 1.
Maak een intentie. Je kunt niet straks genieten, of gisteren proeven. Je moet daarvoor met aandacht aanwezig zijn in het huidige moment. Maar niets is zo vluchtig als aandacht. Van nature wil het alle kanten op. Aandacht echt richten lukt vooral als je je dat voorneemt, als je er je intentie van maakt.


Tip 2
Gebruik je zintuigen. Dat zijn dé instrumenten die het mogelijk maken om volledig in je maaltijd op te gaan. Met een nieuwsgierige houding kun je je zintuigen talloze mooie, bijzondere, kleurrijke of geurige details aan je voedsel laten opmerken. Hoeveel tinten rood kun je in een stukje tomaat onderscheiden? Welk geluid maakt een aardappelcrisp als je erop bijt? Smaakt de tweede hap van een kerstkransje anders dan de eerste? Laat je zintuigen je meenemen in verwondering.

 

Tip 3
Pauzeer. Eet langzaam en leg tussen de happen door steeds je bestek even neer. Zo voorkom je dat je automatisch een volgende hap neemt terwijl je met de huidige nog niet klaar bent (nasmaak!) In zo’n pauze kun je een paar keer rustig ademhalen, misschien een slokje water nemen. Daarmee maak je je aandacht weer fris voor de volgende hap.

Vergeet niet na de maaltijd stil te staan bij hoe je at. Wat heb je ervaren? Welk verschil maakt het als je aandachtiger bent? Onthou wat goed voor je werkt, zodat écht genieten voor jou dagelijkse kost wordt! Dat verdien jij en dat verdient je voedsel 

 

Fijne kerstdagen!

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.