voedingsmiddelen-catalogus

 

Emulgatoren kunnen ontstekingen veroorzaken in de darmen. Die kunnen darmkanker bevorderen. Het gaat hierbij om twee E-nummers die voedingsbedrijven gebruiken…..

Dit blijkt uit een onderzoek van Georgia State University. Biomedische wetenschappers van deze universiteit deden onderzoek naar het effect van voedingsemulgatoren in muizen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.

Emulgatoren worden in veel bewerkte producten toegevoegd om onder meer houdbaarheid te verlengen en de textuur van een product te verbeteren.

Verandering microbiota muizen
De muizen kregen twee veelgebruikte emulgatoren, te weten polysorbaat 80 (E433) en carboxymethylcellulose (E466). De dosis die de muizen kregen toegediend, was gebaseerd op hoeveelheden die tegenwoordig in voedingsproducten te vinden zijn. Onderzoekers ontdekten dat de emulgatoren de darmmicrobiota (alle micro-organismen in het maag-darm kanaal) van de muizen drastisch veranderde. Hierdoor werden ze gevoeliger voor ontstekingsreacties.

Flagellin en lipopolysacchariden
De aangepaste darmbacteriën veranderde de darmmicrobiota. Dit was te wijten aan de emulgatoren. Deze hervormde bacteriën maken de stoffen flagellin en lipopolysacchariden aan die zorgen voor de onstekingsreacties, zo wijst het onderzoek onderzoek uit.

Darmkanker in de wereld
“In 2012 stierven er 700.000 mensen door darmkanker. De ziekte komt sinds halverwege de 20e eeuw steeds vaker voor,” aldus professor Emilie Viennois van de Georgia State University.

Het onderzoeksteam toonde eerder al aan dat emulgatoren in bewerkte voeding ontstekingen veroorzaken in de darmen waardoor de samenstelling van de darmmicrobiota veranderde.

Posted by tahneevanlaere

This article has 194 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.