Minder kans op overgewicht als peuters volle melk drinken

Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Kinderen die op jonge leeftijd volle melk drinken, hebben een lagere BMI dan kinderen die magere of halfvolle melk drinken. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek onder 2.745 kinderen in de leeftijd van 12-72 maanden. Een mogelijke verklaring is dat volle melk meer verzadigt, waardoor kinderen minder calorierijke tussendoortjes eten. Het omgekeerde kan echter ook het geval zijn: dat ouders met overgewicht hun kinderen wellicht magere melk geven. In de huidige Canadese voedingsrichtlijnen worden overigens 2 porties magere melk (1-2% vet) geadviseerd voor kinderen ouder dan 2 jaar, juist vanwege het risico op overgewicht.

Vitamine D-status hoger
In Canada is melk verrijkt met vitamine D. Uit het onderzoek bleek dat kinderen die volle melk dronken een hogere vitamine D-status hadden dan kinderen die magere of halfvolle melk dronken. Vitamine D uit volle melk bleek beter opneembaar. Ongeveer 1 beker volle melk had hetzelfde effect op de vitamine D-status als 3 bekers magere melk (1% vet). Er kan uiteraard geen conclusie over oorzaak-gevolg worden getrokken. Toch stellen de onderzoekers dat het waarschijnlijk niet verstandig is jonge kinderen magere melk te geven.

 

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.