healthy-lifestyle-tahnee

Gezonde leefstijl
Mensen met een genetisch verhoogde aanleg voor hart- en vaatziekten kunnen hun risico hierop met de helft verminderen door een gezonde leefstijl. Mensen die daarentegen géén verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, zien door een ongezonde leefstijl hun kans juist met 50% toenemen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in The New England of Medicine.

Leefstijl beschermt
De onderzoekers namen data onder de loep van 55.000 proefpersonen, uit 4 grote lopende studies. Ze berekenden het genetisch risico op hart- en vaatziekten en brachten de leefstijl in kaart. Het resultaat was heel duidelijk. Een gezonde leefstijl bleek het risico op hart- en vaatziekten sterk te verminderen bij mensen met een verhoogd genetisch risico. En leefstijl speelt ook een rol bij mensen zonder verhoogd risico op hart- en vaatziekten. ‘It’s not nature or nurture, it’s both’, zegt de Amerikaanse cardioloog dr. Lauer in the New York Times.

Gezonde leefstijl: 4 componenten
De onderzoekers omschrijven een gezonde leefstijl met 4 componenten: niet roken, genoeg beweging (minstens 1x per week sporten), geen overgewicht (BMI<30) en een gezond eetpatroon (met fruit, groenten, vis, noten en volkoren granen). Bij 3 of 4 van deze componenten werd de leefstijl als gezond bestempeld.

Bron: NY Times

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.