zwangere-blog-dietist-tahnee

Prenatale blootstelling aan de weekmaker bisfenol A (BPA) leidt tot overgewicht bij kinderen.

Wat is Bisfenol A?
Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit,
-Bouwmaterialen
-Elektronica
-Plastic flessen
-Speelgoed

Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen. Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben. Hoeveel mensen maximaal binnen mogen krijgen is geregeld in een Europees vastgestelde norm.

Het gebruik van Bisfenol A (BPA) in verpakkingsmaterialen voor voedsel wordt door de Europese wetgeving gereguleerd. De EFSA heeft bepaalt dat een mens per dag 0,004 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht binnen mag krijgen (TDI). Voor een volwassene van 70 kilo betekent dat 0,28 milligram per dag. Volwassenen met een normaal voedingspatroon komen niet snel aan deze grenswaarde, maar kleine kinderen en ongeboren kinderen mogelijk wel.

Voedingsadvies
BPA kan in veel verschillende voedingsmiddelen zitten, bijvoorbeeld diverse soorten voedsel in blik, vlees- en visproducten in blik of hard plastic flesjes. Waarin het precies zit en hoeveel is nog niet duidelijk. Daarom is het niet gemakkelijk om nu een eenvoudig advies te geven. Er wordt een inventarisatie gedaan om te bepalen welke producten in Nederland het meeste bijdragen aan de blootstelling aan BPA. Als dit bekend is gaat het Voedingscentrum consumenten hierover informeren, en dan met name vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en ouders van jonge kinderen. Desondanks blijft borstvoeding de beste voeding voor baby’s. De voordelen van het geven van borstvoeding wegen op tegen de nadelen van de kleine hoeveelheden BPA die baby’s binnenkrijgen via de moedermelk.

Onderzoek
Voor de studie werden gegevens gebruikt van het New York geboortecohort waarin zwangere vrouwen en hun kinderen tot een leeftijd van zeven jaar werden gevolgd. Bij 375 zwangere vrouwen werd reeds tijdens de zwangerschap de concentratie van BPA gemeten. Van de kinderen werd op drie- en vijfjarige leeftijd de BPA-concentratie in de urine bepaald. Op een leeftijd van vijf en zeven jaar werd bij de kinderen het gewicht, BMI, vetmassa, vetpercentage en de middelomvang gemeten.

Kinderen die reeds in de baarmoeder aan een hoge BPA-concentratie blootgesteld stonden, hadden op zevenjarige leeftijd een significant hogere vetmassa, vetpercentage en middelomvang. Het verband bleek lineair; hoe hoger de blootstelling aan BPA, hoe hoger hun vetpercentage en middelomvang. Er werd geen verband gezien met de BMI. De concentraties van BPA in de urine van de kinderen was niet gerelateerd aan overgewicht.

Al eerder werd een verband gevonden tussen een verhoogd risico van overgewicht en een hoge blootstelling aan BPA. De huidige studie bevestigt deze bevindingen en stelt opnieuw de veiligheid van de weekmaker ter discussie. Eerder werd BPA al gerelateerd aan een verstoorde hormoonhuishouding en een verhoogde kans op aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, astma en ADHD.

Advies:
Probeer als zwangere vrouw zoveel mogelijk puur uit de natuur te eten, drinken en koken!

 

Bron: Hoepner LA, Whyatt RM, [..], Rundle AG. Bisphenol A and Adiposity in an Inner-City Birth Cohort. Environ Health Perspect 2016 May 17 [Epub ahead of print]

Posted by tahneevanlaere

This article has 17 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.