Eten is overal, waar we ook komen…..

 

dietistenpraktijk-tahnee

 

Overal waar je komt, is eten. In de winkelstraat, op het station, in snoep automaten op je werk, op de meubelboulevard… Probeer maar eens te tanken zonder dat je oog in oog staat met kilo’s eten. En is het je weleens gelukt om een treinreis te maken zonder winkels, kiosken of automaten met eten tegen te komen? Of zonder een medereiziger te zien eten? Waarschijnlijk is de dichtstbijzijnde supermarkt, tankstation of snackbar niet al te ver van je huis vandaan. In Nederland is de gemiddelde afstand tot een supermarkt slechts negenhonderd meter. 80 procent van de Nederlanders heeft binnen een kilometer van zijn huis een supermarkt. Eten, eten, eten. Het is overal. Er wordt daarmee heel wat van je beheersing gevraagd.

“  Het is moeilijk genoeg om buitenshuis constant eten in je blikveld te hebben. Gelukkig kun je het thuis anders aanpakken.”

 

Tip,
Zorg dat je daar een rustige omgeving creëert waar je niet constant oog in oog staat met etenswaren.

 

 

Het eten niet zie, is ook daadwerkelijk minder eten….

Als je continu eten binnen handbereik hebt, moet je ook continu de beslissing nemen of je het wel of niet opeet. We hebben al eerder gezien dat al die beslissingen lei den tot mentale moeheid, en dat er dan een moment komt waarop je gemakkelijk voor de bijl gaat. Mensen nemen gemiddeld meer dan tweehonderd beslissingen op een dag wat betreft eten. Dat gaat niet alleen om wát we eten, maar ook waar, hoeveel en wanneer. De meeste mensen beseffen niet eens dat ze zo vaak een eetbeslissing nemen. Maak het voor jezelf gemakkelijker door eten niet in het zicht en buiten handbereik te bewaren. Eten bewaren doe je in de koelkast of in de voorraadkast, en niet op het aanrecht of in een openkast!

Een onderzoek bij Amerikaanse secretaresses toont aan dat we min der eten als we het minder zichtbaar en buiten handbereik bewaren. De secretaresses kregen een paar weken lang een doos met chocolaatjes in hun kantoor. Soms was dit een doos met een doorzichtige deksel waar door ze de chocolaatjes goed konden zien, soms was dit een andere deksel waardoor de chocolaatjes niet zichtbaar waren. Ook stond de doos soms op hun bureau en dan weer twee meter daar vandaan. Op dagen dat er een doos met een doorzichtige deksel stond aten ze meer chocolaatjes en ook aten ze meer chocolaatjes op dagen dat het op hun bureau stond. Of we het eten daadwerkelijk zien en of we er wel of niet voor moeten opstaan, heeft dus invloed op de hoeveelheid die we eten.

Tips,

  • Bewaar verleidelijke lekkernijen goed verpakt, uit het zicht en buiten handbereik. Zet bijvoorbeeld geen schaaltje met snoep op tafel en houd het aanrecht leeg. Als je iets in het zicht legt, zorg dan het iets gezonds is. Zet bijvoorbeeld een fruitschaal op tafel. 
  • Zorg ervoor dat er niet op allerlei plekken, zoals in het dashboard- kastje van je auto of in bureaulades op je werk, etenswaar ligt. Houd deze plekken snoep vrij!

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.