Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Dikke ouders en ouders op normaal gewicht sporen ieder op hun eigen manier hun kinderen om meer of juist minder te eten. Beide typen ouders lopen het risico op een averechts effect.

 

“Laat kinderen zelf beslissen wat ze eten op basis van een ‘gevarieerde gezonde pot”

Nieuw onderzoek door wetenschappers van de University of Minnesota Medical School richtte zich op de vraag of het gewicht van ouder(s) dan wel kinderen te relateren zou zijn aan de mate waarin ouders eetdruk opleggen. Nog niet eerder was onderzocht of die relaties een mogelijk aanknopingspunt bieden om kinderobesitas tegen te gaan. Om dat uit te vinden bekeken de onderzoekers of ouders eetdruk opleggen op grond van hun eigen gewicht, of het gewicht van hun – in dit geval – adolescente kind, of een combinatie van beide.

De onderzoekers bestudeerden de patronen rondom de maaltijd van ruim 2.100 tieners (gemiddeld 14,4 jaar oud) en van 3.250 ouders; 63% van de volwassenen waren moeders (gemiddeld 43 jaar oud). “Waren ouders én kinderen te zwaar, dan was er meer kans dat de ouders hun kinderen onder druk zetten om minder te eten. Hadden ouders en kinderen een normaal gewicht, dan spoorden de ouders hun kinderen vaker aan meer te eten”, zegt hoofdauteur Jerica Berge op MedicalXpress. In de andere gevallen van gewichtscombinaties was veel minder sprake van het opleggen van eetdruk.

Laat kind zelf beslissen!

Het opvoeren van de druk rondom te veel of te weinig eten is echter in geen enkel geval aan te bevelen, zegt Berge. Ze vertelt dat uit eerder onderzoek is gebleken dat ‘eetdruk’ ongewenste neveneffecten heeft. Kinderen kunnen er te zwaar en zelfs obees van worden of zelfs eetstoornissen ontwikkelen. Als kinderen onder druk gezet worden meer of minder te eten, zullen ze hun vermogen om zelf een gezond eetgedrag te ontwikkelen, verwaarlozen.

“Ouders doen er beter aan er voor te zorgen dat er een gevarieerd aanbod van gezond eten in huis is of op tafel staat, en dan het kind zelf te laten beslissen hoeveel het eet”

Bron:Foodblog

Posted by tahneevanlaere

This article has 278 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.