Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Het is bekend, dat Nederlanders te veel zout eten. Door de groei van bewerkte voedingsmiddelen en het ruime aanbod in de supermarkten is het makkelijk om aan de 6 gram per dag te komen, dat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Meer dan de helft van de Nederlanders komt aan 9 gram per dag.

Weetje: Hoe ouder je wordt, hoe minder smaak je krijgt en dus mogelijk meer zout gaat eten om smaak te krijgen aan het eten. Een grote fout!, zout versterkt de smaak niet. Dat kan je het beste doen met kruiden en specerijen.

Als je dagelijks 1 gram minder zout zou eten, dan vermindert het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten met 150 tot 350 per jaar en het aantal doden ten gevolge van een beroerte met 200 tot 400 per jaar (Bron: Hartstichting)

Wanneer je maximaal 6 gram zout per dag eet, sterven er per jaar zo`n 2.500 mensen minder aan hart- en vaatziekten sterven (Bron: Hartstichting)

We weten het allemaal heel goed, maar doen het niet!?
Iedereen weet dat zout eten slecht is voor onze gezondheid, toch eten we niet minder zout! Dat komt doordat bijna 80 procent van de gekochte voedingsmiddelen zout bevat, de andere 20 procent voeg je zelf toe aan je voeding (Bron: RIVM 2014)

Willen we de hoeveelheid zout terugdringen, is de medewerking van de voedingsmiddelenindustrie nodig. Helaas is niet zo eenvoudig…. Het draait om marketing en geld! We zijn gewend geraakt aan de hoge zoutconcentratie, de consument zou het product minder kopen als er ineens minder zout in zou zitten en dus anders smaakt.

Je hebt het wel nodig!
Zout is essentieel voor je lichaam, je kunt niet zonder zout. Het verschil tussen zout en natrium; het is niet hetzelfde! Daarom zie je ook op de verpakking van een voedingsmiddel dat er een bepaalde hoeveelheid natrium in een product verwerkt is.

Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

(Himalaya zout)

Verschillende zout soorten
welke zout soort kan je nou het beste eten? Zo zijn er ook veel “natuurlijke”zout producten op de markt. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Hopelijk nu weer wel!! Je hebt;
-tafelzout
-Jojo zout
-Keltisch zout
-Zee zout
-Zwart zout
-Himalaya zout

Het verschil is dat in natuurlijke zouten meer spoorelementen en mineralen zoals calcium,kalium,magnesium,zwavel,zink en ijzer in zit. Dat betekend dat je minder zout nodig hebt voor een bepaalde smaak dan bij “geraffineerd” tafelzout.

Mijn favo is Himalaya zout!!! Daar zitten 84 natuurlijke mineralen in, waardoor het veel gezonder is dan tafelzout. Het is al miljoen jaren oud en vrij van toxines, wat wel in zeezout zit. Je kunt stellen dat dit de beste zout soort is.
-Het is ook jodium arm.
-Afkomstig van een schone bron
-Wordt met de hand gewassen
-bevat geen giftige stoffen
-Het is te koop bij een natuur/bio winkel of Eko plaza

Bij tafelzout zijn bijna alle spoorelementen en mineralen verwijderd. Daarbij kan het voorkomen dat er spoorelementen en mineralen toegevoegd worden, waar suiker in zit! Je kan zeggen dat tafelzout minst gezondste zout is. Maarrrr zout blijft zout!!!

Gevolg te veel zout eten:
Verhoogt te bloeddruk
slecht voor de bloedvaten en voor de nieren
Hart- en vaatziektes
Beroerte/infarct

Zout vervangers:
sojasaus,andere smaak versterkers,kruiden en specerijen. Dit gaat vaak gepaard met een ongezonde leefstijl zoals ongezond eten, weinig bewegen, weinig slaap en stress

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.