Dan heb ik het over groente! Ik kreeg weer een leuke vraag van iemand, die graag zou willen weten wat nou de gezondste keus aan groente is en wat je het beste mee kunt nemen uit de supermarkt? Ik zal deze vraag zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

De hoeveelheid vitamine en mineralen tussen verse groenten, uit blik of pot en diepvries verschilt! Het is geen wereld van verschil maar in blik of potgroente is het zout gehalte hoog en daar kan ook suiker aan toegevoegd worden omdat het langer houdbaar moet zijn, voor de smaak en de structuur. Dus vandaar die toevoegingen.

In blik of potgroente wordt zout toegevoegd voor de smaak en om de structuur van de groente te verbeteren. Het Voedingscentrum hanteert een bovengrens van 120 milligram natrium per 100 gram, wat neerkomt op 300 milligram zout. Alle groenten in blik en pot komen hier boven uit !!

“Een te hoge zout inname kan leiden tot een hoge bloeddruk”

Wat ook het geval is bij blik en potgroente,daar gaan tijdens het steriliseren meer vitamines verloren omdat de groente hierbij harder wordt aangepakt. Blik en pot groente bevat daardoor minder vitamines en mineralen.

Diepvries en verse groente zijn net zo goed! Wederom heeft een recent onderzoek van de universiteit van Tilburg dat groente uit de diepvries en verse groente evenveel vitamine en mineralen bevat en de vitamines en mineralen behoud tijden het verwerken in de fabriek. Dat komt omdat het direct van het veld naar de fabriek gaat en meteen ingevroren wordt.

Weetje: Soms is diepvries groente nog beter! Dat komt omdat sommige mensen aan het begin van de week verse groente in huis halen en dan bijna een week laten liggen, hoe langer het ligt hoe meer vitamine en mineralen verloren gaan. Wat je dan het beste kan doen is diepvries groente halen en uit de vriezer halen wanneer je het gaat eten (Dat is soms nog goedkoper!!).

Voedingvezels: De Groente in blik of pot is minder knapperig dan verse groente. Wat wel gelijk is, is het gehalte aan voedingsvezels. In blik en potgroente is het vezelgehalte vrijwel gelijk aan dat van diepvries en verse groente.

Aanbeveling: Per dag zou iedereen 200-250 gram groente moeten eten om aan je vitamine en mineralen behoefte te komen. Gemiddeld eten we nu slechts 120 gram groente per dag!! Daarom is het van belang meer groente te gaan eten. Hoeveel groente eet jij?

Terug te komen op de vraag: Wat zou je kunnen doen is diepvries groente te kopen die kan je in kleine/grote pakken kopen of zakken waar een soort/ meerdere soorten groente in zitten. Is makkelijk en snel te bereiden en net zo gezond als vers, misschien soms nog wel gezonder en goedkoper!

Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Nog wat adviezen voor groente:
– Verse groente koken met weinig water en niet langer dan 10-20 minuten.
-Natuurlijk mag je afwisselen met blik en pot groente als je dat een keer lekker vind! Warm het even op, maar laat het niet koken. Zo blijven de vitamine en mineralen behouden.
-Kook diepvries groente niet langer dan dat op de verpakking staat en met een beetje water.
-Hou je groente niet te lang warm, eet het meteen op. Anders gaan er extra vitamines verloren.
-Bewaar verse groente niet langer dan 2-3 dagen. Bewaar ze in de koelkast, dan blijven de groente het langste vers

Ik hoop dat ik je vraag zo beantwoord heb?

Liefs Tahnee

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.