Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Roomboter, kaas en rood vlees zijn minder slecht voor het hart dan wordt aangenomen. Dat stelt een cardioloog in een vooraanstaand medisch tijdschrift.

Tijd om de mythe te doorbreken!!

Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital in Londen zegt ook dat statines te vaak worden voorgeschreven en dat de voordelen van deze medicijnen niet opwegen tegen de bijwerkingen.

Transvetten worden gevonden in bakproducten, fastfood en margarine en vormen een probleem, schrijft Malhotra in het British Medical Journal. Jarenlang kregen mensen het advies om zo weinig mogelijk verzadigde vetten te eten, terwijl het risico op hart- en vaatziekten daardoor juist toeneemt!!!

Uit recente studies is gebleken dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten.

“Verzadigde vetten hebben juist een beschermende werking”

Zuivelproducten bevatten vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D is gelinkt aan een hoger risico op hartziektes. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk. Bewerkt vlees is gelinkt aan een grotere kans op hartziektes en diabetes, maar dat geldt niet voor rood vlees.

Malhotra zegt dat mensen ten onrechte denken dat vetarme producten beter voor hun gezondheid zijn of ervoor zorgen dat ze afvallen.

Dat terwijl de meeste producten met weinig vet juist vol suiker zitten. Een halve liter melk met een smaakje bevat bijvoorbeeld zo’n 15 theelepels suiker!!!!

Roomboter en kaas (geen bewerkte kaas) zijn beter dan vetarme broodsmeersels.

Mensen die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben zouden geen statines moeten slikken, maar een mediterraan dieet moeten volgen, dat rijk is aan olijfolie, fruit, groente, vis en noten.

In Groot-Brittannië slikken acht miljoen mensen geregeld statines. Al die medicijnen lijken geen effect te hebben op het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten. Bovendien veroorzaken de pillen vaak ongewenste bijwerkingen zoals spierpijn, buikpijn en slaapstoornissen.

Public Health England en de Britse Hartstichting konden zich niet vinden in de argumenten van Malhotra. Wel kon hij rekenen op steun van artsen die menen dat suiker de grote boosdoener is bij  en hartziekte.

“Kunnen we in plaats van het voorschrijven van statines om het cholesterol te verlagen gewoon eens echt voedsel gaan serveren?”

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.