Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Het is weer zover….. de pepernoten liggen al in de supermarkten, heb jij ze al gezien?. Zakken vol met pepernoten liggen al klaar om gekocht te worden, NU AL!! Ik vind het persoonlijk echt te vroeg. De zomer is nog niet voorbij of we gaan al denken aan het snoep goed van sinterklaas. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in als dat snoepgoed?

Hoeveelheid Gemiddeld aantal calorieën
Taai Taai (1 mini poppetje 15 kcal
Kruidnoten (per 10 kruidnoten) 50 kcal
Echte pepernoten (per pepernoot) 15 kcal
(Kleine)speculaasjes (per stuk) 25 kcal
Kikker/muis (per stuk) 57 kcal
Chocolade munten (Per munt) 32 kcal
Chocolade kruidnoten (Per 10 gram) 48 kcal
Chocoladeletter puur (Per 25 gram) 141 kcal
Chocoladeletter melk (Per 25 gram) 146 kcal
Chocoladeletter wit (Per 25 gram) 143 kcal
Amandelstaaf (Per 25 gram) 100 kcal
Schuimpje (Per stuk) 15 kcal
Marsepein (Per 100 gram) 556 kcal

Ben je aan het afvallen,dan is deze tijd van het jaar niet fijn voor je! Dat komt omdat de winkels al vol liggen met snoepgoed van sinterklaas, kerst en nieuw jaar daarna ook weer aan de beurt zijn. Daarbij komt nog dat op deze feestdagen (veel ) gezond en ongezond gegeten zal worden.

Tips om de verleiding van sinterklaassnoepgoed te weerstaan:
Voor dat je boodschappen gaat doen een lijstje te maken wat je gaat kopen, zo let je op dat lijstje en niet op al het eten wat in de winkel ligt.

Ga nooit met een honger gevoel naar de winkel, je koopt vaak meer en ongezondere producten dan als je met een volle maag boodschappen gaat doen.

Koop niet verschillende soorten snoep, ga voor 1 soort en kies dan ook iets waar je dol op bent.

Eten met aandacht: Zet geen schaal met snoepgoed op tafel en stop niet zomaar iets in je mond zonder dat je eerst gekeken hebt je nou in je mond stopt. Zo voorkom je dat je onbewust aan het snoepen bent en je onnodig veel calorieën binnen krijgt. Door juist wel met aandacht te eten, geniet je meer van wat je eet (mindful eten).
Eet eerst een gezonde maaltijd voor je iets lekker wilt gaan eten. De maaltijd zorgt ervoor dat ​je minder snoepgoed zal eten.

De sinterklaas avond: Van een avond word je echt niet dik! Ik zal ook niemand adviseren helemaal geen snoep te eten en er niet van te genieten. Juist moet je genieten van de gezelligheid en het lekkere snoepgoed. Voel je dus niet schuldig als je een avond in jou ogen te veel gesnoept hebt. Gun het je zelf en belangrijker dat je de weken voor en na de feestdagen een gezond voedingspatroon hebt.
Wat is nou verstandig om te eten als je zin hebt in sinterklaassnoepgoed? Taai taai ,de ouderwetse (echte) pepernoten en schuimpjes, bevatten relatief weinig calorieën en bevatten geen verzadigd vet!

Wat erg leuk is om te doen, zelf gezond sinterklaassnoepgoed te maken. Hieronder een recept om zelf gezonde pepernoten te maken.

Ingrediënten:
-250 gram volkoren meel
-100 gram ghee boter of zachte roomboter
-100 gram kokosbloemsuiker
-zout
-1 theelepel kaneel
-1 theeleper speculaaskruiden
-2 theelepels bakpoeder
-1 eetlepel appelstroop (biologisch of van zonnatura)
-1 ei

Wat heb je nodig:
-Kom
-Bakplaat
-bakpapier

Verwarm de oven (hetenlucht) voor op 160 graden, doe alle ingrediënten in een kom en maak er deeg van. Is het deeg wat droog voeg er dan wat water aan toe (1 eetlepel ongeveer). Draai kleine balletjes van het deeg en druk ze iets plat, zo heb je de vorm van een pepernoot. Bak de pepernoten 15-20 minuten gaar en laat ze afkoelen tot ze hard zijn geworden.

Mmm en dan kun je lekker smullen!

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.