Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

In de maand juni ben ik mijn 25ste levensjaar in gegaan,bij een verjaardag hoort een kado. Van mijn peet tante heb ik zelf gemaakte ghee boter gekregen. Ik kende het niet, maar vond het erg leuk om te krijgen en ben met ghee boter gaan koken. Wat vind ik er van?, is het wel gezond? Ik ga wat meer uitleggen over deze boter.

Ghee (je kan ook zeggen Ghi), is geklaarde boter (klaren is het verwijderen van eiwitten en zouten uit de boter, omdat bij verhitting bruin en bitter zal worden). Het is een boter van hoge kwaliteit, een gezondere boter variant dan de andere soorten boter. Ghee kan hoog verhit worden, zonder dat het verbrand. Bij andere boter en olie soorten kan dat niet, gebeurd dat wel dan kan de boter of olie verbranden en kankerverwekkende stoffen bevatten. Deze boter kan je dus prima gebruiken om in te bakken, braden en zelfs frituren.

Ghee is een ander soort gezond vet als kokosolie. Vet blijft vet en vet hebben we zeker nodig in ons lichaam! Voor de afwisseling is het gebruik van deze twee soorten vet een gezonde toevoeging voor je gezondheid. Ghee wordt al eeuwen lang gebruikt in India en is een ingrediënt in de Ayurvedische keuken. Deze Ayurvedische voedingsleer vind ik erg interessant en wil daar een cursus in gaan doen,zodat ik ook mensen via deze voedingsleer kan begeleiden.

Het heeft een zachte smaak. Verlaagd je cholesterol. Bevat vitamine A,D,E,K en essentiële,makkelijk te verteren korte keten vetzuren. (deze vetzuren hoeven niet eerst afgeroken te worden, maar gaan gelijk via de darmen je bloedbaan in, gunstig dus!). Mensen met lactose intolerantie kunnen ook ghee boter gebruiken.

“Deze korte keten vetzuren in ghee boter worden, net als koolhydraten, snel openomen en zijn deze vetten sneller op. Dan wordt de vetvoorraad eerder aangesproken en dat betekend vetverlies/ververbranding”

Kokosolie versus Ghee
kokosolie is plantaardig, heeft een kokossmaak, Ghee is dierlijk en heeft een zachte smaak,niet iedereen vind kokosolie lekker, bij ghee is de kans groter dat meer mensen het lekker vinden.

Ghee heeft een aantal voordelen:
– Bevat vitamine A,D,E,K
-Heeft een rookpunt van 252 graden en kokosolie 177 graden.
-Deze boterzuur werkt direct op de lever en heeft een gunstige werking voor de lever, het voorkomt ontstekingen en werkt stress verlagend
-Volgens de Ayuvedische voedingsleer een zeer geneeskrachtig en een goede bijdrage aan gezonde voeding
-Kokosolie heeft zeker ook een gunstige werking op je gezondheid en spijsvertering!
-Ook een verantwoorde keuze om in te bakken
Zelf maken!
Ghee komt nu de markt, genaamd superfood. Kijk daar mee uit!! Het is allemaal marketing en je betaald heel veel geld voor de naam. Wat je het beste kan doen is het zelf maken, ook nog heel leuk om te doen!

Ingrediënten:
1 pakje biologische Grasboter (te koop bij Ekoplaza, natuurwinkel)

Benodigdheden:
Steelpan
kaasdoek of fijne zeef
lepel

Doe de verse boter in een steelpannetje en zet het pannetje op het vuur, verhit de boter langzaam. Als de boter gaan borrelen dan ontstaat er een wittige schuimlaag, dat schuimlaagje is bezinksel van zouten en caseïne (eiwitten). Verwijder dit met een lepel en doe het daarna in een kaasdoek of fijne zeef. Wat je dan overhoudt is geklaarde boter (Ghee)!!. Dit doe je vervolgens in een potje en dan kun je dat erg lang bewaren. Open je het daarna om het te gebruiken zet het dan in de koelkast, dan kan je het nog lang bewaren. Wil je het nou echt niet zelf maken, ga dan naar een natuurwinkel of ekoplaza (zit in Nijmegen woehoe) koop dan biologische ghee.

Leuk weetje, je kan je lichaam ontgiften met ghee.
Dat heet, De Panchakarma behandeling en gaat als volgt: De traditionele Ayurvedische ontgifting methoden zorgen voor het systematisch afvoeren van gifstoffen, die zich in het lichaam ophopen. De gifstoffen worden eerst gebonden aan vetachtige substanties, zoals geklaarde boter (ghee). Daarna worden deze met de hulp van de typische Ayurvedische synchroon massages, gebruik makend van sesam olie met medicinale kruiden, uit de weefsels losgemaakt. In de volgende stap worden de afvoerbanen van het lichaam d.m.v. warmte behandelingen verwijdt om de gifstoffen uiteindelijk via de lichaams-eigen uitscheidings-functies, met behulp van milde klysmas, te elimineren. Hoe bijzonder he!

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.