Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Deze week sta ik zelf centraal in mijn blog! Ik ben Tahnee van laere en ben diëtist. Waarom sta ik zelf centraal in deze blog omdat ik iets ga vertellen over mijn wereld als diëtiste en waarvoor je terecht kan bij een diëtist?

Tijdens mijn opleiding en nu ik afgestudeerd ben als diëtiste, is het imago van een diëtist er niet beter op geworden. Veel mensen weten niet wat een diëtist nog meer doet dan alleen maar mensen helpen met gewicht te verliezen.

De titel diëtist is een beschermde titel! Je mag jezelf diëtist noemen als je de vierjarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek hebt afgerond. Daarnaast staat een diëtist geregistreerd bij het kwaliteitsregister paramedici, waar je binnen vijf jaar aan bepaalde kwaliteitsnormen moet voldoen. Hierdoor ben je als diëtist verplicht bij en na scholingen te volgen, daardoor altijd op de hoogte bent van de laatste (wetenschappelijke) inzichten.

Een diëtist is de specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziektes als gezondheid. Een diëtist weet wat eten doet met je lichaam, je kan vragen stellen over voedingsmiddelen, etikettering van voedingsmiddelen en coacht je bij andere voedingsvragen. Een diëtist is met recht een deskundige te noemen op het gebied van voeding,dieet en is de professional voor het helpen bij het veranderen van je eetpatroon. Van jong tot oud, dik en dun, gezond en ziek.

Je kan naar een diëtist als je begeleiding nodig hebt om aan te komen, af te vallen, een allergie hebt, een intolerantie hebt, als je medische klachten hebt, een chronische ziekte hebt,coeliakie, lactose intolerantie of andere voedselallergie, prikkelbare darm syndroom, ziekte van crohn hebt, diabetes type 1 & 2, COPD,een hoge bloeddruk of cholesterolgehalte, hart en vaatziekten, moeilijk etende kinderen, andere maag en darm klachten hebt, bij slechte eetlust, kauw en slik problemen, eetproblemen, vegetarische voeding, betere maaltijd bereiding en om variatie aan te brengen in je voeding.

Vaak komt het voor dat de huisarts of andere specialist je doorverwijst naar de diëtist. De diëtist kan in verschillende settings werken, zoals; eigen praktijk, ziekenhuis,thuiszorg,verpleeghuis, instelling, sportschool,health club en (basis/middelbare)scholen. Een diëtist weet niet alleen veel van eten maar ook van voeding en medische klachten, heeft ook de medische kennis. Bekijk via deze link het overzicht vergoedingen voor een diëtist, http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/dieetadvies .

Voeding is hot, hip en leeft dagelijks. Gek genoeg wordt te verwarring over melk, glute, koolhydraten, superfoods, vetten en geraffineerde suikers alleen maar groter…. Je zou denken dat er juist nu behoefte is aan een diëtist. De banen liggen niet voor het oprapen en de gewichtsconsulenten, leefstijl coachen, nieuwe dieet boeken,voedinghype`s, healthgoeroe`s en superfoodcoaches het best goed lijken te doen. Dat heet marketing en geld willen verdienen… Denk aan Sonja Bakker en nu de bekende Rens Kroes, de zus van…,met haar nieuwe boek.

Ik vind het echt super dat ik mezelf nu diëtist mag noemen!!, helaas zit er ook een negatieve kant aan waar ik me meer en meer aan ga storen. Wat veel mensen niet beseffen is dat het erg vervelend is om beoordeeld te worden op mijn beroep.Een paar voorbeelden,
-Je gaat bij familie op bezoek en iemand vraagt of ik chocomelk wil drinken, “ ik antwoord oh ja lekker, heb je ook slagroom?!”vervolgens krijg je te horen, “oh je mag helemaal geen chocomelk want je bent bijna diëtist…… Waarop ik dan reageer oh nou ik leef niet op een blaadje sla hoor!

-Je bent op een verjaardag en neemt een stukje taart, bent aan het kletsen en dan komt ter spraken dat je studeert voor diëtist, en krijgt te horen pff nou als je naar een diëtist gaat mag je nooit meer normaal eten! Waarop ik zeg nee hoor dat is niet waar,waarop ik weer te horen krijg nou ik ken er genoeg…. Dan denk ik 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 en zeg ik, ik respecteer dat jij zo over een diëtist denkt (SMILE!!!!)

-Een andere situatie, het kom ter spraken dat ik nu afgestudeerd ben en een stukje taart aan het eten bent, dan hoor oh eet jij taart!!!!! Hoe kan jij zo dun zijn? Waarop ik zeg hahaha nou natuurlijk eet ik lekker taart!!

-(heeel vaak tegen me gezegd) Ik in het ziekenhuis kom en collega`s verpleegkundige vragen wat mijn beroep is en ik zeg met een smile ik ben diëtiste, net afgestudeerd! Oh dan eet jij zeker niks? Dan denk ik WAAAAAATTTT uuh hallo!!!!!! En zeg lachend “jawel hoor, ik eet alles wat ik lekker vind” dan kijken ze me aan en vragen hoe kan jij dan zo dun zijn? Waarop ik zeg “ik sport veel, ben dansdocent en geef dansles en eet gevarieerd en vaak kleine beetjes op een dag”

-Je gaat met een vriend naar de ikea en eet een hot dog, doe daar lekker wat mayonaise, ketshup, augurk en mosterd op . vervolgens hij heel erg hard begint te lachen en hem hoor zeggen “ en jij bent diëtist??”waarop ik lachend antwoord jaaa! En lust zo nog een hot dog!!!

-Jij weet dus alles over voeding? vervolgens komt er een vragen vuur naar je toe of juist een heel verhaal over wat niet gezond is en of je nou melk echt slecht voor je is……

-Is er iemand jarig op het werk en de vraag rond gaat “wie lust er een stukje appeltaart” ik zeg wat lekker! Dan te horen krijg “maar jij bent diëtist dan eet je toch alleen maar gezond?” haha waarop ik erg moet lachen en zeg ik weet wat gezond is en wat ongezond is maar geniet echt wel van taart en eet ook friet en een zak chips etc. waarop collega`s zeggen nou dat is leuk om te horen!!

Zo kan ik nog even doorgaan. Dit wilde ik even delen, vooral omdat ik niet op een blaadje sla leef (smile!!!!!!). Mijn beroep echt super leuk vind, mezelf nog meer wil ontwikkelen,hoop echt dat het beeld een klein beetje gaat veranderen en ik niet elke dag te vraag krijg eet jij wel?l, mag jij dat wel?, kijk uit he! Anders word je dik…. als ik zeg dat ik diëtist ben of dat mensen meteen een oordeel hebben.

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.