Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Nadat ik mijn blog had geplaatst over voeding voor sporters, kreeg ik de vraag hoe werkt dat nou met diabetes. In deze blog zal ik de vraag zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Als je aan het sporten bent, verbruiken je spieren meer energie en haalt je lichaam glucose uit het bloed. Als je geen diabetes hebt daalt dan je glucosewaarde en gaat je alvleesklier minder insuline aanmaken. Bij mensen die diabetes hebben is dat niet het geval. Daarom is het belangrijk voor dat je gaan sporten je bloedglucosewaarde voldoende hoog te houden, zodat je tijdens of na het sporten niet verrast zult worden met een hypo!

Voor dat je gaat sporten, zou je jezelf de vraag kunnen stellen: welke sport ga ik doen, hoelang ga ik sporten, hoelang is het geleden dat ik heb gegeten? Wat het beste zou zijn is dat je voor het sporten je maaltijdinsuline iets verlaagt, dan is het voor het sporten net wat horen (niet schrikken als je bloedglucosewaarde hoger is) dat is fijn omdat je dan tijdens het sporten je bloedglucosewaarde minder snel gaat dalen en dus ook niet hoeft te eten als je aan het sporten bent. Sport je nou langer een uur dan zijn snelle koolhydraten en na het sporten langzame koolhydraten belangrijk in te nemen.

Het is een test voor jezelf! Eten, insuline en sporten moet samen werken, dat kan je niet afzonderlijk van elkaar zien. Om een goed beeld te krijgen hoe je lichaam nou reageert en hoe hoog of laat is de bloedglucosewaarde? Is een mooie manier, schijf het op! Hoe voel je je tijdens het sporten? Wat heb je daarvoor en daarna gegeten en gedronken? Hoe voel je je de dag daarna? Als je dat bij zou houden weet je precies hoeveel insuline en koolhydraten jij nodig hebt. Dit is ook handige manier om niet door een te snel dalende of stijgende bloedgelucosewaarde verrast te worden. Zelfmanagement is hier erg belangrijk!!

Voeding: De (sport) voeding voor mensen die geen diabetes hebben of wel diabetes hebben verschilt niet, wat verschilt is tijdstip van eten, hoeveel insuline moet jij spuiten om geen lage bloedglucosewaarde te hebben tijdens het sporten?, na het sporten kan je een eiwitrijke bron met een langzame koolhydraat nemen.

Belangrijk is ook dat je genoeg drinkt! Energie drankjes, daar zitten heel veel calorieën in. Deze heeft jou lichaam juist niet nodig tijdens het sporten. Wat het beste is om te nemen tijdens het sporten: Water!! Meer heeft je lichaam niet nodig.

Als je nou langer dan een uur erg intensief traint moet je eerst wat eten tot je dienen en dan zou je een isotone drank kunnen nuttigen (Zitten minder koolhydraten in, worden snel opgenomen door het lichaam). Bij de duursporten, zoals wandelen, hardlopen, fietsen etc. en team sporten is het belangrijk dat je na het sporten binnen twee uur voldoende koolhydraten tot je neemt om de voorraad in je spieren weer aan te vullen (dit geld het zelfde als voor iemand die geen diabetes heeft) Dat zou je kunnen doen met een zuiveldrank, een glas met vruchtensap, fruit, boterham of iets lekkers te nemen. Door daarna weer je bloedglucosewaarde te monitoren weet je hoeveel je hiervan moet innemen.

Tip: Ga nooit met een(niet zelf gedaan) lange bloedglucosewaarde sporten, eerst moet gecorrigeerd worden. Een snelle manier is druivensuiker tot je te nemen. Zou je daar wel mee kunnen sporten? En hoe komt het eigenlijk waardoor die zo laag is? belangrijk om daar goed bij stil te staan. het kan 1 tot 1,5 uur duren voordat je bloedglucosewaarde weer normaal is. Tip: als je een sapje, smoothie en/of zuivelproduct tot je neemt zal je bloedglucosewaarde weer sneller normaal worden (sappen gaan sneller door de maagwand dan vast voedsel).Isotone dranken passeren de maag wel goed. Als je aan krachtsport doet is het afhankelijk van de duur van de training en het aantal herhalingen wat je bloedglucose hierop doet. Voldoende eiwit in je dagelijkse voeding is belangrijk voor de spieropbouw.(Het zelfde als iemand die geen diabetes heeft)

Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord!

Heeft iemand een vraag aan mij, dan wil ik daar graag een antwoord op geven en een leuke blog bij schrijven.

Liefs Tahnee

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.