“Rond 1950 waren de porties minder groot en de mensen daardoor ook. Met het groeien van de portiegrootte nam ook de hoeveelheid mensen met obesitas toe”.

Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Kook vaker zelf in 2016
Als we zelf koken, maken we gezondere keuzes. Een onderzoek stelde vast dat mensen die veel zelf koken, minder aankomen in gewicht en een licht verkleind risico lopen op diabetes. Bovendien zijn restaurantporties vaak ook groter dan wat we zelf klaarmaken en rijker aan calorieën.

Eet van klein servies
Niet alleen de grootte van de porties is toegenomen, ook de grootte van het servies. Uit onderzoek blijkt dat hoe groter het bord is waarvan we eten, hoe meer we eten. Door kleiner servies is het makkelijker kleinere porties aan te houden. Een kleine portie lijkt groot op een klein bord. Salade of groente mag dan weer van een groot bord gegeten worden omdat die portie dan weer best groot mag zijn.

Eet een klein ontbijt
Een ontbijt hoeft geen grote maaltijd te zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder eten bij hun ontbijt ook gedurende de dag minder eten. Eiwitten en vezels in het ontbijt helpen voor een gevoel van verzadiging. Een ontbijt van Griekse yoghurt met bessen, een volkoren boterham met wat pindakaas of havermout met walnoten behoren tot de favorieten.

Eet rustig, (20-30 keer kauwen)
Door de tijd te nemen voor de maaltijd, eten we meer mindful en daardoor ook minder. Het tellen van het aantal happen wat je neemt, hoe vaak je kauwt of zelfs een zandloper naast je bord zijn hiervoor goede methoden. Ook dit moet je niet dagelijks doen, maar eens in de zoveel tijd kan het prima zijn om te proberen.

Koop kleinere verpakkingen in de supermarkt
We eten meer als de verpakkingen groter zijn. Koop kleinere verpakkingen of verdeel grote verpakkingen zelf over zakjes ter grootte van één portie.

Wees alert op gezondheidslabels
Veel producten hebben labels als ‘light’, ‘glutenvrij’ of ‘biologisch’. Dat doet mensen denken dat ze van dergelijke gezonde voeding zoveel kunnen eten als ze maar willen. Dat is niet helemaal waar. Koekjes met een laag vetgehalte zijn nog altijd koekjes met suiker en glutenvrije crackers zijn ook gewoon crackers.

Meer eten om minder te gaan wegen
Mensen die van grote porties houden kunnen maaltijden aanvullen met groente en fruit die laag in calorieën, maar hoog in nutriënten zijn. Bessen, meloen, citrusvruchten, bladgroenten en groente als broccoli en bloemkool zijn goede opties. Een lekkere salade, zonder dressing, zorgt voor een grotere portie met weinig extra calorieën.

Hoeveel eet jij?, heb je daar wellis bij stil gestaan?

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.