Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Wie dagelijks een handjevol noten (25 gram) eet, leeft langer. Dit is de conclusie van een Maastrichtse studie.

De wetenschappers,onder leiding van professor Piet van den Brandt. Maakten gebruik van gegevens van de Netherlands Cohort Study die aanving in het jaar 1986. Hieraan namen meer dan 120.000 mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 tot 69 jaar deel. Tot 1996 waren sterftecijfers bekend van Statistics Netherlands.

De totale inname van noten bleek gerelateerd aan het algehele sterfterisico. Personen die dagelijks tot 5 gram, tussen 5 en 10 gram of meer dan 10 gram noten of pinda’s consumeerden, hadden met respectievelijk 12%, 26% en 23% significant minder kans op sterfte in vergelijking met personen die geen noten consumeerden. Uit een vergelijking tussen personen die dagelijks minimaal 10 gram noten aten versus personen die geen noten consumeerden, bleek dat de kans op sterfte aan neurodegeneratieve aandoeningen met 44% significant afnam. De kans op cardiovasculaire sterfte, sterfte als gevolg van kanker en respiratoire aandoeningen namen met respectievelijk 17%, 15% en 29% significant af. Er werd geen relatie gezien met de consumptie van pindakaas.
Dagelijkse inname van een handjevol noten of pinda’s vergroot de algehele overlevingskans en verkleint het sterfterisico als gevolg van specifieke aandoeningen.(3)

Richtlijn,

Aanbeveling: Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag. Uit de gegevens blijkt dat consumptie van ongeveer 15 gram noten per dag leidt tot een verlaging van het risico op coronaire hartziekten.(1) In de meeste RCT’s waaronder de PREDIMED-RCT waren de noten die de interventiegroep at ongezouten; daarom heeft de richtlijn betrekking op ongezouten noten. In Nederland eet de helft van de bevolking weinig of geen noten. Tien procent van de vrouwen eet 10 gram per dag, tien procent van de mannen 15 gram per dag.(2)

In dit advies gaat de commissie uit van de producten die door consumenten en voedingsonderzoekers over het algemeen als noten worden aangemerkt en niet van de botanische indeling van noten. De bekendste soorten zijn: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten en pecannoten. Ook pinda’s worden in dit advies tot de noten gerekend.(1)

Dus wat gaan we allemaal doen? Natuurlijk, lekker elke dag een handje noten eten!! In mijn volgende blog zal over noten gaan.

Literatuur:
(1), Gezondheidsraad. Noten en zaden – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015.Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/16.

(2), Geurts M, Beukers M, Buurma-Rethans E, van Rossum C. Memo: Consumptie van een aantal voedingsmiddelengroepen en nutriënten door de Nederlandse bevolking. Resultaten van VCP 2007-2010. Bilthoven: RIVM; 2015.

(3), van den Brandt PA, Schouten LJ. Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis. Int J Epidemiol 2015; 44(3):1038-49. http://ije.oxfordjournals.org/content/44/3/1038.long

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.