Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Uit onderzoek blijkt dat de smaak van kinderen negatief wordt beïnvloed door reclameboodschappen die de kinderen dagelijks op tv zien. Kinderen die regelmatig junkfood en frisdrank consumeren of hier reclame van zien hebben meer behoefte aan zoet, zout en vet voedsel. Dit kan mogelijk leiden tot een toename van obesitas onder kinderen.
Ik kwam een ander onderzoek tegen, die mooi aansluit op dit onderwerp! Het is niet alleen het hoge vet-, zout- en suikergehalte, maar ook het gebrek aan diversiteit van de ingrediënten van junkfood dat overgewicht in de hand werkt. De eentonigheid van sterk bewerkt voedsel leidt tot een afname van de diversiteit van de darmflora met alle gevolgen van dien.
Natuurlijk draagt de overmatige hoeveelheid calorieën, verzadigde vetten, suikers, chemicaliën en het gebrek aan vezels van junkfood bij aan overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Maar volgens Sdit onderzoek speelt het feit dat sterk bewerkte voeding slechts gebaseerd is op vier ingrediënten – maïs, tarwe, soja en vlees – ook een rol. Ter vergelijking: zo’n 15.000 jaar geleden consumeerden onze voorouders zo’n 150 verschillende ingrediënten per week!! Dat is nog al een verschil… niet?
Het onderzoek verwijst in zijn betoog naar de film ‘Super Size Me’ waarin documentairemaker Morgan Spurlock gedurende dertig dagen alleen maar junkfood at.
“Hij kwam hierdoor elf kilo aan in lichaamsgewicht. Bovendien bleek de diversiteit van zijn darmflora met maar liefst 40% te zijn afgenomen na slechts drie dagen.” Interessant om is naar te kijken!

Het onderzoek en ook ik ben een voorstander van gevarieerde vezelrijke maaltijden met veel groenten en fruit, maar pleit er tevens voor dat levensmiddelenfabrikanten het aanbod van gezonde ingrediënten verhogen in hun producten.

Bron:Michail N. Lack of diversity in processed foods may be causing obesity and cancer. Foodnavigator, 20 mei 2015

De concurrentie in de levensmiddelenindustrie is dermate groot dat er een voortdurende strijd gaande is om producten te ontwikkelen die nog beter in de smaak vallen. De industrie wil voldoen aan de smaak van de consument en dat betekent zoet, zout en vet. Door deze levensmiddelen wordt het ongezond eetgedrag in stand gehouden. “Daardoor meer geld verdiend, want de producten worden nog steeds veel gekocht”.

Al eerder werd onderzoek verricht naar de invloed van reclame op het eetgedrag van kinderen. In twee nieuwe studies werd hierbij ook gekeken naar de invloed van de smaak. In de eerste studie werd onderzocht of de zoet-, zout- en vetbehoefte van het kind (volgens de ouders) overeen kwam met de voedselkeuze van het kind. In de tweede studie van dezelfde onderzoekers werd bekeken of de bekendheid met bepaalde levensmiddelen van invloed was op de smaak van het kind.
Het blijkt dat levensmiddelenreclame niet alleen van invloed is op de productkeuze, maar ook op de smaakontwikkeling van kinderen. Kinderen die ongezonde voeding en drank consumeren hebben namelijk een verhoogde behoefte aan zoet, zout en vet voedsel.

Bron:Cornwell TB, McAlister AR. Alternative thinking about starting points of obesity. Development of child taste preferences. Appetite 2011; 56(2):428-39

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.