Diëtist, afvallen, pure voeding, voedingadvies, dieet, jong en oud, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle

Naar aanleiding van het persbericht dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar buiten heeft gebracht kreeg ik vragen en berichten van mensen die zich een beetje zorgen gingen maken“kunnen we nu helemaal geen bewerkt vlees meer eten?”, “We kunnen ook niks meer eten tegenwoordig, kijk dit bericht eens!!”, “Zou het echt zo zijn dat je er kanker van krijgt? ” Ik ben gaan kijken wat het onderzoek inhield en moeten we ons echt zoveel zorgen maken?

In dit onderzoek werd vertelt wat de gezondheideffecten zouden zijn van het eten van rood en bewerkt vlees. Het onderzoek geeft aan dat mensen die 50 gram bewerkt vlees eten (dat is minder dan 2 plakken bacon) de “kans”op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent vergroot en mogelijk er ook een verband is met maagkanker. 50 gram vlees komt overeen met 2 plakjes bacon, 3 plakjes ham, 3 plakjes salami, servelaat worst.

Hoe hard is dit bewijs nou? Er zijn verschillende analyses gebruikt voor dit onderzoek. Op basis van die resultaten kan er gezegd worden dat er een verband is met darmkanker, maarrr het betekend niet dat het eten van rood of bewerkt vlees leidt tot darmkanker of maagkanker!!

“Het is goed mogelijk dat mensen die geen rood of bewerkt vlees eten geen darm of maagkanker kunnen krijgen!”

Conclusie: Wat is nou de aanbeveling van de WHO? Er is geen specifieke aanbeveling voor een maximum aan vleesconsumptie per dag. Inderdaad is een verband tussen het ontstaan van darm of maagkanker. Maar nog niet duidelijk dat het eten van roodvlees of bewerkt vlees ook echt meteen leidt tot darm of maag kanker!!!!! Het is weer een schokkend bericht “net zoals de melk” die de media verspreid, neem het niet TE zwaar op, anders gaat het weer een eigen leven leiden. Zou erg jammer zijn….

DUS is er geen reden om deze rood of bewerkt vlees te laten staan.

–>http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4152594/niet-direct-kanker-keer-bewerkt-vlees-eten.html

–>http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4152357/bacon-en-ham-lijst-kankerverwekkende-stoffen.html

Posted by tahneevanlaere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.